Матеріалознавство швейного виробництва
НАТУРАЛЬНІ ВОЛОКНА
Бавовна
Бавовна – це один з основних видів сировини текстильної промисловості.
Бавовняне волокно здобувають з однорічної кущової рослини – бавовника. Існує близько 40 ботанічних видів бавовника, які відрізняються врожайністю, строками визрівання та якістю волокна. Для волокнистої маси вирощують два види бавовника: середньоволокнистий та тонковолокнистий.
Середньоволокнистий бавовник дає волокно довжиною 25- 34 мм, має високу урожайність, високу якість волокна.
Тонковолокнистий бавовник дає довге, тонке, найбільш м’яке волокно довжиною 35-51 мм. З нього виробляють тонкі напівпрозорі тканини типу батистів та маркізетів, а також швейні нитки, мереживо і таке інше.
Волокна бавовни – це тонкі волоски, які покривають поверхню насіння бавовника.
За хімічним складом – це на 95% целюлоза, решта 5% складають різні домішки: природні воски, жири, білки і таке інше.
Будова волокна (рис. 1): у поздовжньому вигляді – це тонка стрічкоподібна, звита трубочка; у поперечному розрізі – неправильної
Стадії первинної обробки:
1. Попереднє очищення бавовни-сирцю від залишків листя, коробочок, гілок.
2. Відділення волокон від насіння.
3. Очищення волокон від пилу, дрібних домішок та пуху.
4. Пресування волокон у кіпки та їх упаковка.
5. Відправлення на бавовняно-прядильні підприємства.