Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
ЦИБУЛЯ-ПОРЕЙ
Інша назва – перлова цибуля. Це дворічна рослина родини лілейних. Розмножується насінням і вегетативним способом, цибулин не утворює, листя тасьмоподібне, як у часнику. У перший рік порей дає стовщене стебло, на другий рік цвіте й дає насіння. У їжу вживають нижню стовщену частину рослини та зелене листя.
Цибуля-порей містить велику кількість вітаміну С, вуглеводів, у ній є провітамін А, вітамін В1, солі калію, кальцію, магнію, фосфору,
Цибуля-порей надає перевагу чорноземним або дерново-під30листим добре зволоженим грунтам. Вирощують її розсадним і безрозсадним способами. Розсаду вирощують у горщиках або ящиках і у віці 60 днів висаджують у грунт у квітні. Схема садіння: відстань між рослинами в ряді – 12-15 см, між рядами – 60-65 см.
При безрозсадному методі насіння висаджують напровесні рядками завширшки 70 см. Норма посіву
У перший рік порей збирають у серпні-вересні. Рослину можна залишити в грунті, тоді рано навесні вона починає рости, і наступного року урожай уже збирають у травні-червні. З 1 м2 одержують 6,5-8 кг цибулі-порею.
Для зимового використання порей викопують восени, складають рослини в підвалі та присипають піском.
Рекомендовані сорти: Карантайський, Болгарський.