Ціни закупівельні

Ціни закупівельні – ціни, за якими сільськогосподарські виробники (кооперативні, колективні, державні, фермерські, особисті підсобні господарства) продають свою продукцію державним, кооперативним та приватним, заготівельним, переробним та торговельним фірмам. Ц. з. застосовуються також при заготівлі продукції хутрового звірівництва, рибництва, закупках вторсировини. Застосування Ц. з. звільняє господарства від витрат, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням та реалізацією продукції. В сільському господарстві колишнього СРСР

застосовувались диференційовані за зонами закупівельні ціни та система надбавок (знижок) до них. Такі Ц. з. та система надбавок (знижок) встановлювались централізовано і періодично переглядалися. Проте основна частина господарств була хронічно малорентабельною або й збитковою, а необхідний паритет в обміні між промисловістю та сільським господарством був відсутній. Вході сучасної аграрної та загальної реформ в Україні сфера застосування Ц. з. звужується, а договірних – розширюється. Зберігається і державне регулювання Ц. з. на продукти, що реалізуються за держзамовленням. Але поки що не досягнуто паритету цін на промислову продукцію для сільського господарства та продовольства. Із Ц. з. мають справу підприємства-виробники, а також заготівельні, переробні і збутові.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


Ціни закупівельні - Економічний словник


Ціни закупівельні