ЦВІТНА КАПУСТА

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ЦВІТНА КАПУСТА

Цей різновид капусти відомий з давніх-давен. Вона була виведена в Сирії. У їжу вживається головка, яка складається з недорозвинених квіткових стебел із зачатками суцвіть, що зрослися між собою. Цвітна капуста поширилася в Європі з XVI століття, а на початку XIX століття було отримане перше в Європі насіння цвітної капусти. У нас цю культуру вирощують із кінця XVIII століття.

Цвітна капуста є чудовим дієтичним продуктом харчування. За вмістом

легкозасвоюваних білків вона посідає перше місце серед хрестоцвітих. У цвітній капусті містяться вітаміни групи В, вітаміни С, РР, пантотенова кислота, кобальт, магній, йод. За вмістом вітаміну С цвітна капуста вдвічі перевершує лимони й апельсини. Завдяки тому, що в цвітній капусті міститься менше клітковини й структура її тонша, вона легко засвоюється організмом. Її використовують у їжу при шлунково-кишкових захворюваннях і в дитячому харчуванні.

Для вирощування на своєму городі добре підходять

сорти МОВІР 74, Гарантія, Сніжинка.

Вирощують цвітну капусту з розсади, а в південних районах – безрозсадним способом. 40-50-денну розсаду висаджують у відкритий грунт на тиждень пізніше ранньої білокачанної капусти. На ділянку завбільшки 60×35 см має припадати одна рослина. Перший урожай з відкритого грунту одержують у липні. У серпні-вересні збирають другий урожай середньоранніх сортів цвітної капусти, розсаду яких висаджують у північних районах 25 травня – 10 червня, у південних районах – 5 липня. Третій урожай цвітної капусти можна одержати наприкінці серпня – на початку вересня, висаджуючи 30-35-денну розсаду наприкінці червня – на початку липня.

Ранні сорти цвітної капусти висаджують на грядках або гребенях заввишки 30-40 см і завширшки 90-100 см. Для захисту від перепадів температури її накривають плівкою.

Щоб головки були білими та ніжними, їх закривають, щойно вони стануть обсягом 5-7 см. 2-3 листочки надломлюють, з’єднують над головкою.

З настанням похолодання до 0.. .+4 °С пізню цвітну капусту можна доростити в підвалі. Для цього її викопують із коренем, вибираючи рослини з великою кількістю листя (20-25) і головками діаметром 5 см і прикопують у підвалі по 30-40 штук на 1 м2. Ці рослини витримують у темряві при температурі +1…+3 °С, поки головки не збільшаться в 4-5 разів. Збирають таку цвітну капусту в міру дозрівання. Цим способом можна одержувати делікатесні свіжі овочі з кінця листопада до лютого.




ЦВІТНА КАПУСТА