ДРЕСИРУВАННЯ БДЖІЛ

ДРЕСИРУВАННЯ БДЖІЛ – шляхом численних експериментів було встановлено, що бджоли дресируються на запах. Д. б. важливе для запилення ними сільськогосподарських культур як у полі, так і в теплиці. Без запилення бджолами деяких культурних рослин знизилися б урожаї цих культур або ж вони не плодоносили б зовсім. Розміщення на пасіці стільників з ароматизованим сиропом, а потім почергове їхнє переміщення в напрямку сільгоспкультур прискорять і спростять пошуки бджолами саме тієї культури, яку потрібно запилити.

Д. б. допомагає в той час, коли

час головного узятку минув, і бджоли вже працюють без колишнього азарту.

Приклад Д. б.: якщо квітку слабко відвідуваної культури, наприклад лугової конюшини, помістити на ніч у закритий скляний посуд із теплим цукровим сиропом, а вранці до вильоту бджіл установити поверх гнізд годівниці з ароматизованим сиропом (по 100 г) кожній бджолиній сім’ї, то підгодовані бджоли вилітають із вулика вже в пошуках джерела узятку, схожого за запахом із сиропом. Віддаленість або малодоступність цього медоноса

змусить повернутися бджіл у вулик ні з чим. Але якщо джерело узятку розташоване близько, бджоли вилетять на роботу до квіток, які додали запаху сиропу.

Застосування Д. б. дає бджоляреві можливість одержати ще кілька кілограмів меду й “змусити” сім’ї попрацювати. Так, наприклад, ароматизований сироп, настояний на квітках осоту, змусить бджіл розпочати збір його нектару, хоча на сусідніх пасіках бджоли вже не працюватимуть. Плануючи й спрямовуючи бджіл на роботу, бджоляр наповнить бочки медом, а райони інтенсивного землеробства даватимуть гарні врожаї.




ДРЕСИРУВАННЯ БДЖІЛ