ГІГРОСКОПІЧНІСТЬ МЕДУ

ГІГРОСКОПІЧНІСТЬ МЕДУ – визначається здатністю меду усмоктувати з повітря вологу й утримувати її. Вона тісно пов’язана з водністю меду. Наприклад, виноградний цукор не має Г. властивостей, а плодовий цукор – дуже гігроскопічний

Якщо мед, водність якого складає 17,4 %, помістити у вологе (60 %) приміщення, то він не змінить своєї водності, а зберігатиметься в такому ж вигляді. Якщо вологість повітря зміниться, наприклад, стане меншою за 60 %, – мед почне “засихати”, стане більшою за 60 % – водність меду збільшиться.

Рідкий мед

має більшу Г., ніж закристалізований. Навіть воскові кришечки запечатаного меду повністю не вберігають його від поглинання вологи, тому при зимівлі бджіл у вологих приміщеннях мед швидко закисає.

Якщо в сирому, але теплому приміщенні зберігати запечатані стільники, то у воскових кришечках утворюються тріщини й мед просочується назовні. У цьому випадку мед поглинатиме з повітря вологу, поступово збільшуватиметься в обсязі й давитиме на кришечки, у результаті чого з’являться тріщини. Мед у чарунках

стільників забродить, розжижиться й, закиснувши, почне виділяти вуглекислий газ, який збільшить тиск ще в кілька разів.

Закисання меду можна призупинити, підігрівши його до 62 °С і підтримуючи таку температуру протягом ЗО хв, або до 75 °С – 10 хв. Варто знати, що таке прогрівання не відновлює первісну якість меду.

У жодному разі не можна зберігати мед у бочках, зроблених із сирого дерева, тому що мед завдяки своїй Г. витягне всю вологу з деревини. Висохле дерево природно зменшується в обсязі, тому в дерев’яній тарі можуть утворюватися щілини, через що мед виливатиметься. Щоб цього уникнути, перш ніж залити в бочку мед, тару просушують до вологості меду, тобто до 18-20 %. У сховищі меду вологість повітря не повинна перевищувати 60 % . При великій вологості мед треба зберігати в щільно закупореній тарі, або ж обробляти тонким шаром воску або парафіну внутрішні стінки бочок.




ГІГРОСКОПІЧНІСТЬ МЕДУ