КОМПОНЕНТИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ГРУНТОВИХ СУМІШЕЙ – ЗАГОТІВЛЯ ЗЕМЛІ ДЛЯ ЗАХИЩЕНОГО ГРУНТУ

Сад і город (енциклопедія)

ЗАГОТІВЛЯ ЗЕМЛІ ДЛЯ ЗАХИЩЕНОГО ГРУНТУ

Вимоги до грунту для парників і теплиць ще вищі, ніж для відкритого грунту. Грунт має бути родючим, з гарною структурою, здоровим, вільним від, шкідників і бур’янів.

КОМПОНЕНТИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ГРУНТОВИХ СУМІШЕЙ

Дернова земля. Найкраща дернова земля заготовлюється на тих ділянках, де добре ростуть злакові й бобові рослини. Шар дерну завтовшки 10-12 см нарізають лопатою, складають у штабелі травою до трави. Кожні 2 шари дернини прошаровують гноєм завтовшки 15-20 см.

Заготовлюють дернову землю з початку літа, протягом літа штабель раз-двічі поливають водою або гноївкою, кілька разів перелопачують, щоб прискорити розкладення.

Перегнійна земля. Восени з парників збирають напіврозкладений гній, складають його в штабелі й залишають до весни. За рахунок процесів розкладення, які забезпечуються мікроорганізмами, до весни одержують багату родючу перегнійну землю.

Листяна земля. Цей компонент заготовляють у листяних лісах, перевалено в тих місцях, де росте дуб або

клен. Восени згрібають опале листя ра30м з підстилкою, складають їх у вогкому затемненому місці, залишають так до наступного літа. Листя перепріває, улітку купи поливають гноївкою або водою, перелопачують і використовують отриману легку листяну землю для поліпшення структури важких грунтів і закладення дрібного насіння.

Торф’яна земля. Нарізають торф, укладають його в штабелі, перешаровуючи через кожні 2 шари торфу гноєм, додають 4- 5 кг вапна або 6-8 кг деревного попелу на кожен квадратний метр торфу.

Стара парникова земля. Цей цінний компонент одержують, очищаючи восени парники й теплиці. Землю з-під різних культур потрібно складати в окремі штабелі, зволожувати гноївкою, пересипати вапном з розрахунку 2-3 кг вапна на 1 м2 землі. Землю залишають на зиму, проморожують, а навесні використовують для вирощування овочевих культур. Потрібно пам’ятати, що стару парникову землю після переробки не можна використовувати для вирощування тієї ж культури, з-під якої вона взята. Після помідорів землю використовують для вирощування капусти та огірків.

Після капусти – для вирощування городніх культур, після салату й зелені – для вирощування капусти.

Компостна земля. Про те, як заготовлювати компост, уже розповідалося (с. 195). Як компоненти можна використовувати торф, гній, органічне сміття, пташиний послід, листя, фекалії тощо. Потрібно стежити, щоб компоненти, які використовуються для виготовлення компосту, не мали хімічних домішок.

Пісок. Для грунтових сумішей найбільш придатним є грубозернистий пісок, що знаходиться на берегах річок. Його промивають, просушують, додають до грунтових сумішей для покращення аерації, циркуляції вологи та теплопровідності.

Усі компоненти перед закладенням у парники й теплиці потрібно обов’язково просівати.




КОМПОНЕНТИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ГРУНТОВИХ СУМІШЕЙ – ЗАГОТІВЛЯ ЗЕМЛІ ДЛЯ ЗАХИЩЕНОГО ГРУНТУ