ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
6.2. ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
6.2.6. ЛАВАНДА
Лаванда (Lavandula L.) – багаторічна, вічнозелена, напівчагарникова рослина з родини Губоцвітих. Вихід ефірної олії з суцвіть коливається від 0,8 до 2,5%. Ефірну олію використовують у парфумерній і миловарній промисловості та медицині. Лаванда – медоносна культура.
В Україні лаванду вирощують в Автономній Республіці Крим та Одеській області. Середня врожайність суцвіть лаванди становить 30, а на удобрених грунтах досягає 50-65 ц/га.
Найпродуктивнішими є сорти Рання,
Садять лаванду у жовтні живцями або частинами кущів гніздовим способом 100 х 100 або 100 х 75 см. Догляд за насадженнями полягає у розпушуванні грунту в міжряддях.
Збирають суцвіття лаванди через чотири-п’ять діб після початку цвітіння. Продукцію відразу відправляють на переробку. Найбільший урожай
Кримський науково-дослідний інститут олійних і ефіроолійних культур розробив агротехніку механізованого догляду за насадженнями лаванди.
Найбільші площі лаванди (2,5-3 тис. га) зосереджено в Автономній Республіці Крим. Ефірну олію із суцвіть лаванди виробляють у спеціалізованих господарствах. Найбільшим підприємством з виробництва лавандової ефірної олії є завод центрального дослідно-виробничого господарства об’єднання “Ефірмасло” Білогірського району Автономної Республіки Крим, продукція якого експортується.