Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

760. Розв’язання:

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Відповідь: 100 кілограмів цукру.

З 24 кг цукрових буряків одержали 4 кг цукру. Скільки кілограмів буряків треба, щоб одержати 100 кілограмів цукру?

762. 1) а – 680 = 140; 2) b : 6 = 3

763. Позначимо  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число один пакет. Їх три

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Викреслимо однакову кількість пакетів. Отримуємо  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число – це 6 • 3 = 18 горіхів.

Перевіряємо: у трьох пакетах 18 • 3 = 54 (горіхи) – було, і 54 –

6 – 6 – 6 = 36 горіхів у двох пакетах 18 • 2 = 36 горіхів.

Відповідь: по 18 горіхів у пакетах.

765. Розв’язання:

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Відповідь: 10 пакетів із борошном.

774.

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

775. Розв’язання:

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Відповідь: на 100 метрів більше проходив дорослий.

804.

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число 3 кг кавун

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число 5 кг кавун

1) 5 – 3 = 2 (кг)

2) 6 : 2 = 3 (грн) – коштує 1 кг;

3) 3 • 5 = 15 (грн)

Відповідь: 15 гривень.

810. Розв’язання:

1)

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число – усього тканини,

2) 5 • 11 = 55 (м) – тканина на занавіски;

Відповідь: вистачить.

811. Розв’язання:

1) а : 5 (грн) – коштує 1 блокнот;

2) а : 5 • k (грн) – коштують k блокнотів.

Відповідь: а : 5 • k гривень.

812. Позначимо олівець  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Якщо 1 хлопчик – 3 олівці, 2 хлопчики, то 3 • 2 = 6 олівців + 1 = 7 олівців;

Якщо 2 хлопчики візьмуть по 4 олівці, то 4 • 2 = 8 олівців 8 – 1 = 7 олівців.

Відповідь: 2 хлопці, 7 олівців.

823. Розв’язання

1) 12 – 5 = 7 (с.) – шиє учениця за 1 день;

2) 12 + 7 = 19 (с.) – шиють швачка й учениця за 1 день;

3) 19 • 5 = 95 (с.)

Відповідь: 95 сорочок.

827. Розв’язання:

I спосіб:  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

II спосіб:  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Відповідь: 44 кілограми фарби.

831. Розв’язання:

1) 11 • 5 = 55 (с.) – прочитає Івась за 5 днів;

2)  Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число – прочитає Маринка.

Відповідь: наздожене Івась Маринку.

840.

 Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число

Розв’язання:

1) 22 – 2 = 20 (ол.) – 4 частини;

2) 20 : 4 = 5 (ол.) – 1 частина, – у молодшого;

3) 5 • 2 = 10 (ол.) – у старшого;

4) 5 + 2 = 7 (ол.) – у середнього.

Відповідь: у старшого брата 10 олівців, у середнього – 7, у молодшого – 5.

868. Розв’язання:

1) 90 : 3 = 30 (г.) – якщо порівну;

2) 30 – 10 = 20 (г.) – у старшої;

3) 30 + 10 = 40 (г.) – у молодшої.

Відповідь: у старшої 20 горіхів, у середньої – 30 горіхів, у молодшої – 40 горіхів.

872. Розв’язання:

12 : (15: 5) = 4 (к.)

Відповідь: 4 кашкети.

876. Розв’язання

1) 20 : 2 = 10 (см) – довжина і ширина разом;

2) 10 – 2 = 8 (см) – довжина.

877. Розв’язання:

1) 200 • 5 = 1000 (л) – води випаровують 5 рослин;

2) 1000 : 10 = 100 (в.) – води.

Відповідь: 100 відер води.

878.

1 кг – 200 г = 1000 г – 200 г 800 г

1 кг : 2 = 1000 г : 2 = 500 г

2 хв – 20 с = 120 с – 20 с = 100 с

2 год – 2 хв = 120 хв – 2 хв = 118 хв

2 м – 2 дм 2 см = 200 см – 22 см = 178 см

2 м – 2 см = 200 см – 2 см = 198 см.




Множення і ділення розрядних чисел на одноцифрове число