НАЙВАЖЛИВІШІ ПРЕДСТАВНИКИ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН

Довідник з біології

РОСЛИНИ

НАЙВАЖЛИВІШІ ПРЕДСТАВНИКИ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН

Всі найважливіші сільськогосподарські рослини пройшли тривалий період окультурення їх дикорослих предків. Учені роз­робляють агротехніку їх вирощування, селекціонери поліпшують наявні та створюють нові сорти зернових, овочевих, технічних і плодово-ягідних культур (див. розділ “Основи селекції”).

Пшениця як найважливіша зернова культура має вік понад 10 тис. років. У даний час нараховують більше 20 видів пшениці, кожний вид містить багато сортів.

Стебло пшениці – соломина. Листки довгі, вузькі, з паралельним жилкуванням і добре вира­женою листковою піхвою. Суцвіття – складний колос. Квітка пшениці має будову, характерну для квіток злакових. Самозапи­лення відбувається в закритих квітках. Плід – зернівка. Робота селекціонерів направлена на підвищення врожайності та якості зерна. Ранньою весною висівають ярову пшеницю, восени сіють озиму. Озима пшениця дозріває раніше ярової. Майже повсюдно поширена м’яка пшениця, котра невимоглива до грунту й тепла. Ендосперм у неї рихлий, борошнистий, із невеликим вмістом білків. Борошно вищого гатунку
одержують із зерна твердої пше­ниці, ендосперм якої твердий і у великій кількості містить білок, який називається клейковиною. Тверда пшениця дуже вимоглива до грунту та клімату. Агротехніка вирощування пшениці вимагає добре обробленого грунту, внесення необхідної кількості органіч­них і мінеральних добрив і ретельного догляду за посівами.

Представником групи овочевих культур є капуста, яку людина почала вирощувати більше 4 тис. років тому. Відомі різні сорти капусти: білокачанна, кольорова, брюссельська, кольрабі. Капуста білокачанна – дворічна рослина, вимагає добре удобреного грунту, рясного поливу й ретельного догляду під час зростання. До овоче­вих культур також відносяться: однорічні – огірок, редька; дворіч­ні та багаторічні – ріпа, буряк, цибуля, морква тощо.

До олійних культур відносяться соняшник, соя, гірчиця, рапс, льон олійний. Рідкі олії одержують також із насіння бавов­нику, конопель, анісу, маслин та інших рослин.

Соняшник – однорічна рослина, що має велике суцвіття – кошик, плід – сім’янку. Його сіють весною, коли грунт прогрі­вається до +8…+12°С. Соняшник вимагає багато вологи, опушен­ня грунту, підгодівлі мінеральними добривами. Найкраще він росте на чорноземних грунтах.

Однією з головних технічних, продовольчих і кормових куль­тур у середній смузі є картопля. З її бульб одержують крохмаль, патоку, спирт та інші продукти. Після цвітіння у картоплі дозрівають плоди – ягоди. Насінням картоплю розмножують тільки при виведенні нових сортів. Звичайний спосіб розмножен­ня – вегетативний (бульбами). Краще всього картопля росте в умовах помірного клімату (сонячна погода, часті, але не рясні дощі). Картоплю садять весною, заздалегідь проростивши бульби.

Вона вимагає обов’язкового підгортання, яке сприяє утворенню додаткового коріння і підземних пагонів (столонів), верхівки яких до осені дають бульби.

Плодово-ягідні культури мають велике значення, оскільки їх плоди багаті вуглеводами, вітамінами, мінеральними солями. Це насіннячкові (яблуня, груша, айва, чорноплідна горобина), кісточ­кові (малина, суниця, смородина, агрус) і горіхоплодні (ліщина, во­лоський горіх, мигдаль, фісташка) рослини. 80 % площ всіх насад­жень займає яблуня. Це зимостійка перехресно-запилювана рослина. Залежно від часу дозрівання плодів сорту яблуні ділять на літні (Папіровка, Білий налив), осінні (Антонівка, Боровинка) і зимові (Апорт, Пепін шафранний). Саджанці плодових дерев висаджують восени і весною у спеціально підготовлені ями, на дно яких в шар грунту додають мінеральні й органічні добрива. Глибина ями повин­на бути 0,7-0,8 м, а діаметр – не менше 1 м. Коренева шийка має знаходитися на 5-8 см вище за рівень грунту. Після посадки сад­жанці вимагають рясного поливання. Весною у міру зростання дере­ва формують крону, проводячи обрізання.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)


НАЙВАЖЛИВІШІ ПРЕДСТАВНИКИ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН - Довідник з біології


НАЙВАЖЛИВІШІ ПРЕДСТАВНИКИ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН