ОБРОБКА НЕКТАРУ

ОБРОБКА НЕКТАРУ – переробка солодкої речовини, зібраної бджолами з квіток, у мед. Нектар складається з води (40- 80 %) і різних цукрів: очеретяного, рідше плодового й виноградного. О. н. складається в основному з двох процесів: зміни хімічного складу цукрів; випару зайвої вологи.

У зібраному з рослин бджолами нектарі міститься до 80 % (іноді й більше) води, у меді – близько 20 %. Насамперед бджолами з корму видаляється надлишок вологи. Основна частина вологи з нектару передається ректальними залозами бджіл у пряму кишку ще під час польоту. Потім бджоли відкладають нектар невеликими краплями в чарунки й неодноразово переносять його з одного чарунки в іншу. Це робиться для якнайшвидшого випару зайвої вологи й дозрівання меду: молоді бджоли протягом 15- 20 хвилин забирають у зобок краплі, випускають їх на хоботок, проковтують, знову випускають на хоботок і т. д. Після цього нектар складається в чарунку. У міру дозрівання меду в ньому зменшується вміст води – до 18-20 %.

При дозріванні меду дисахарид – тростинний цукор (основна частина нектару й паді) інвертується, тобто перетворюється на глюкозу й фруктозу (моноцукор). Інверсія не дозволяє розчину цукру кристалізуватися, що є важливим при зимівлі бджіл, які не можуть харчуватися закристалізованим кормом.

При дозріванні меду відбувається також синтез полісахаридів, мед збагачується ферментами. Цукровий мед, одержуваний при згодовуванні бджолам цукрового сиропу, містить до 8 % декстринів. Розкладання й синтез цукрів відбуваються за допомогою ферментів групи карбогідрази, які виробляються в організмі бджоли й переходять у мед.



1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Природоохоронні території африки
ОБРОБКА НЕКТАРУ