ОЦТОВА КИСЛОТА

ОЦТОВА КИСЛОТА – безбарвна та прозора рідина, що легко вивітрюється. Запах різкий, смак кислий. Змішується з водою, спиртом, ефіром і гліцерином. 0. к. належить до вогненебезпечних й отруйних речовин. Чисту О. к. випускають із концентрацією 96-100 %. Речовину, що містить у собі від ЗО до 75 % О. к., називають оцтовою есенцією. У технічній О. к. міститься від ЗО до 60 % кислоти.

О. к. використовують для синтезу безлічі лікарських й інших органічних речовин, а також у харчовій промисловості у вигляді 3-9% – вого розчину.

Пари О. к. убивають спори ноземи, тому її рекомендується використовувати для дезінфекції стільників і вуликів з уражених нозематозом бджолосімей. Для дезінфекції беруть 80 або 98% – вий розчин О. к. і розводять 4-5 частини в 1 частині води. Для дезінфекції стільників можна також використовувати оцтову есенцію з розрахунку 2 л кислоти на 1 м3 вулика або іншої ємності, у якій оброблятимуться стільники.




ОЦТОВА КИСЛОТА