ПАТИСОНИ

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ПАТИСОНИ

Це однолітня рослина родини гарбу30вих. Культура більш теплолюбна й вимоглива, ніж найближчий родич – кабачок. Рослина формується кущиками, стебла прямі, короткі, грановані, укриті твердим пушком. Таким самим пушком укрите велике листя на

Довгих черешках. Рослина дає чоловічі та жіночі квітки жовтогарячого кольору, великі, одиночні. Плоди патисона за їхню своєрідну форму інакше називають тарілковими гарбузами. Вони білого або жовтогарячого

кольору, приплющені чи у формі дзвіночка, вінця ребристі. Насіння схоже на насіння гарбуза, але набагато дрібніше. 1000 насінин важать 80-120 г. Плоди патисона містять цукор, пектинові (желейні) речовини, вітамін С. У їжу вживаються свіжими й консервованими.

Патисони починають проростати при температурі близько +10 °С, а найкраща температура для їхнього росту та розвитку +25…+27 °С. Рослина вологолюбна. Якщо ваш город знаходиться на ділянці з недостатнім природним зволоженням, потрібно забезпечити регулярне поливання.

Грунт під патисони готують восени. Спочатку вносять добрива: на 1 м2- відро компосту,

2 столові ложки подвійного гранульованого суперфосфату, 1 столову ложку фосфату калію та 2 півлітрові банки попелу. Потім грунт перекопують на глибину 25-30 см. Навесні проводять боронування, а потім 2 культивації. Першу досить глибоку, а другу – перед посівом на глибину закладання насіння.

Термін посіву насіння розраховують таким чином, щоб температура грунту на глибині 10 см піднялася до +14 °С. Висаджують тоді, коли немає загрози пізніх заморозків. Краще орієнтуватися за строками садіння огірків. Якщо садять насіння, схема посіву така: рядами, з відстанню між ними 70 см, квадратно-гніздовим способом: 1 рослина на ділянку 70×70 см. Норма висівання насіння – 50-60 г на сотку, глибина посіву – 3-6 см.

Через 10-15 днів з’являються перші сходи. Грунт потрібно систематично розпушувати на глибину не більше 2-3 см навколо рослин, тому що патисони мають неглибоко розташовану кореневу систему. Розпушування проводять до повного змикання рослин. Після появи першого справжнього листя сходи проріджують, залишаючи найбільш життєздатні рослини. У разі потреби рослини поливають, особливо важливим є поливання у період цвітіння та плодоносіння. Норма витрати води – 10-15 л на 1 м2.

Патисони регулярно просапують, проводять культивацію й підживлювання органічними добривами. Цвітіння та плодоносіння цієї культури триває весь вегетаційний період, тому плоди збирають вибірково. Збирають молоді три-семиденні патисони діаметром 4-6 см. Збирають плоди регулярно кожні 2-3 дні, тому що перерослі патисони затримують цвітіння й формування нових плодів, а недорозвинена зав’язь може обсипатися. Великі перерослі плоди діаметром більше 12 см у їжу непридатні.

Для вирощування патисонів у районах із холодною весною та пізнім літом готують розсаду, що висаджують у грунт під плівку. Насіння на розсаду висівають за 25-30 днів до садіння її у відкритий грунт. Готують суміш із перегною й дернової землі у співвідношенні 2:1 і садять насіння в горщики діаметром 10 см. До появи сходів температуру підтримують на рівні +25…+28 °С. Після появи сходів ріст уповільнюють зниженням температури до +16 °С на 4-6 днів. Після цього денну температуру вирощування розсади підтримують нарівні+20…+26 °С, нічну – до+16 °С. Раз на 5 днів рослину поливають, 25-30-денну розсаду висаджують під плівку, якщо є небезпека весняних заморозків, і відразу у відкритий грунт, якщо встановилася оптимальна для вегетації температура.

Перед цвітінням патисони підживлюють 10% – ним розчином коров’яку з розрахунку 5-6 л на 1 м2. Друге й третє підживлювання роблять з інтервалом у день під час плодоносіння. На 10 л води беруть літрову банку курячого посліду, по 1 столовій ложці сечовини та сульфату калію й поливають рослину з розрахунку 6-7 л розчину на 1 м2.

Рекомендовані сорти: Білий 13, П’ятина, Диск.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)


ПАТИСОНИ - Рослинництво


ПАТИСОНИ