Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
ПЕКІНСЬКА КАПУСТА
Пекінська капуста здавна вирощується в країнах Східної Азії. Це однолітня трав’яниста рослина, що утворює розетку листя або м’який качан ясно-зеленого чи жовто-зеленого кольору. Пекінська капуста містить одну з найважливіших для людини амінокислот – лізин. Крім того, у ній є вітаміни В1, В2, РР, провітамін А, велика кількість вітаміну С. У їжу використовується свіжою, квашеною, консервованою та сушеною.
Пекінська капуста вимагає
Висаджують насіння пекінської капусти у відкритий грунт у середині квітня з розрахунку 8-10 г насіння на 10 м2. Відстань між рядами 45 см. Коли з’являться сходи, проводять перше проривання, залишаючи між рослинами 5-10 см. Після утворення розетки
Збирають капусту пекінську в міру дозрівання, зберігають при температурі +1…+2 °С не більше 10 днів. Якщо потрібко зберегти пекінську капусту на зиму, рослину викопують із корінням, підсушують кілька днів на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні, прикопують у піску щільно одна до одної в підвалі й зберігають при температурі 0…+2 °С. При надмірній вологості пекінська капуста зберігається погано, загниває. Якщо зберігати її правильно, свіжі качани можна використовувати до лютого-березня.
Щоб одержати насіння для власних потреб, маткові рослини вирощують безрозсадним способом, висіваючи насіння якомога раніше. Схема посіву така ж, як при вирощуванні для вживання в їжу. Після останнього проривання залишають одну рослину на 30 см рядка. У липні-серпні стручки, що містять насіння, стають бурими і починають дозрівати. Насіння сильно обсипається, тому збирати його слід обережно, краще не чекаючи повної зрілості. Прибрані стручки підсушують у добре провітрюваному приміщенні 8-10 днів, обмолочують, насіння ще раз просушують.