ПІДГОТОВКА І ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Сад і город (енциклопедія)

ПІДГОТОВКА І ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Підготовлена заздалегідь розсада дозволяє скоротити термін вегетації рослин і прискорити збирання врожаю на 25-70 днів. Від якості розсади залежать і врожай, і якість овочів, і доброякісність насіння. Якісну розсаду можна одержати в домашніх умовах, якщо є можливість, її вирощують у парниках і на утепленому грунті. Якщо розсада вирощується у квартирі, то посуд із розсадою краще розміщати на вікні, що виходить на південь, південний схід або схід. Розсада, вирощувана біля вікна,

яке виходить на північ, неякісна, слабка, тому що рослини не одержують достатньої кількості світла. Потрібно стежити, щоб не було протягів.

Вирощують розсаду у видовжених ящиках, горщиках, причому глибина ємності не повинна перевищувати 15 см. Потрібно підготувати фунтову суміш для вирощування розсади. Для цього обирають грунт, вільний від збудників хвороб і шкідників. Земля має бути родючою, пухкою, невиснаженою. Грунтова суміш для розсади складається з 3 частин торфу, 1/2 частини перегною, 1 частини

річкового піску й на кожен кілограм суміші додається 2-4 г гашеного вапна. Крім того, у грунтову суміш додають мінеральні добрива, підбираючи їх залежно від того, розсада якої городньої культури вирощуватиметься на цьому грунті. Наприклад, для капусти на кожен кілограм грунтової суміші вноситься 1 г аміачної селітри, 1 г суперфосфату й 0,5 г хлористого калію. Для помідорів використовують Таку суміш мінеральних добрив: 2 г аміачної селітри, 1,5 г хлористого калію, 4 г суперфосфату на кожен кілограм грунтової суміші.

Землю для вирощування розсади готують у такий спосіб.

Деренова земля є на ділянках, багатих на злакові й бобові рослини. Заготовлюють її на початку літа, нарізаючи лопатою шари завглибшки 10-12 см, і складають трав’яним шаром до трав’яного шару в штабелі. Для поліпшення якості деренової землі через кожні 2 шари кладуть шар гною завтовшки 15-20 см і двічі за літо зволожують і перелопачують. Зволожувати можна рідким коров’яком або просто водою.

Перегній готується з напіврозкладеного гною. Його восени вибирають із парників, укладають і залишають до весни. У результаті процесів шумування й розкладення цей субстрат перетворюється на перегній, дуже багатий на поживні речовини.

Листяна земля є там, де ростуть листяні дерева, найкращою вона буде під дубом і кленом. Для заготівлі листяної землі листя ра30м із підстилкою восени складають у купи. Листяні купи потрібно робити в добре зволоженому місці, недоступному для сонячних променів, улітку, після того як субстрат з листя й підстилки перегниє, його поливають гноївкою та водою, перемішують й отриману листяну землю використовують у суміші з важкими грунтами.

Торф’яна земля заготовлюється на торфовищах. Торф нарізають плитками, укладають у штабелі, перекладаючи свіжим гноєм. Для поліпшення якості торф’яної землі й зниження кислотності на кожен кубометр торфу додають 4-5 кг вапна або 6-8 кг деревного попелу.

Компост – прекрасна земля для вирощування розсади. Про те, як робити компостні купи, уже згадувалося. Використовують для компостування торф, гній, органічне сміття, пташиний послід, листя, зіпсований корм, фекалії та будь-який інший органічний матеріал, що не має шкідливих домішок.

Пісок потрібно використовувати грубозернистий. Найкращий пісок заготовляють на берегах річок, але не можна використовувати пісок із великим умістом черепашнику. Пісок додається до будь-якої грунтової суміші. Він робить грунт пухким, допомагає кращій циркуляції повітря та води. Грунт, розпушений піском, швидше прогрівається.

Будь-яка грунтова суміш перед використанням має бути просіяна.

Розсаду потрібно вирощувати в горщиках, які готуються під кожну овочеву культуру окремо. При пересадженні розсади у відкритий грунт слід зберегти грудку землі, у якій вона вирощувалася.

Для розсади різних овочевих культур рекомендуються такі суміші:

– рання білокачанна й цвітна капуста, помідори, перець, баклажани – 8 частин перегною, 1 частина дернової землі;

– огірки, кабачки, дині, кавуни – 3 частини перегною, 1 частина дернової землі.

До всіх сумішей додається річковий пісок, і будь яку суміш можна замінити торфом із перегноєм.

Перед засинанням у горщики грунтову суміш рекомендується прожарити в духовці протягом 1 год при температурі 80 °С. Охолоджену грунтову суміш висипають у горщики, сірником роблять отвори на глибину 1 см. Відстань між отворами – 3 см, відстань між рядами – 3 см. Попередньо підготовлене насіння (див. вище про підготовку насіння до посіву) пінцетом висаджують у отвори. Щоб не забути, де яка культура висіяна, на кожному горщику поміщають ярличок з указівкою культури, сорту й строків посіву. Розсада, яка вирощується в кімнатних умовах, сильно витягується, тому з появою в рослини першого справжнього листочка слід підсипати землю до сім’ядольних листочків. Як тільки настає тепла погода, розсаду потрібно виносити на свіже повітря. Протягом 3-5 днів її виставляють на сонце тільки вдень, а коли розсада звикне до 30внішніх умов, її залишають на ніч (якщо нічна температура не нижче +3…+5 °С).

Коли з’являються перші справжні листочки, роблять пікіровку й пересадження рослин із видаленням 1/3 частини головного кореня. Рослини обережно піддягають ножем і поміщають кожну в окремий горщик. Пікірують розсаду трохи глибше, ніж вона росла до того, землю навколо рослини трохи ущільнюють, поливають і ставлять на підвіконня.

Якщо розсада на вікні знову починає витягуватися, зменшують полив, знижують температуру, прищипують нижнє листя. Високоякісна загартована розсада має добре розвинену кореневу систему, товсте стебло з короткими міжвузлями, листя темно-зеленого кольору. Перед садінням розсади у відкритий грунт, але не раніше ніж за 10 днів, зменшують полив і проводять підживлювання фосфорно-калійними добривами.




ПІДГОТОВКА І ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ