ПЛІД – ГЕНЕРАТИВНИЙ ОРГАН – ОРГАНИ І ОРГАНІЗМ

Біологія – універсальний довідник

БУДОВА КВІТКОВОЇ РОСЛИНИ. ФУНКЦІЇ ЇЇ ОРГАНІВ

ОРГАНИ І ОРГАНІЗМ

ПЛІД – ГЕНЕРАТИВНИЙ ОРГАН

Плоди можуть бути однонасінні і багатонасінні, соковиті і сухі. Зазвичай розкриваються сухі багатонасінні плоди, а інші не розкриваються. Назвемо основні типи плодів.

Кістянка – соковитий однонасінний плід із трьома шарами оплодня: зовнішній – шкірочка, середній – соковита м’якоть, внутрішній – кісточка; всередині плоду знаходиться насінина (вишня, слива, персик).

Ягода – багатонасінний

або однонасінний плід із соковитою м’якоттю, але без кісточок (можуть бути тільки насінини з твердою шкіркою). Приклади: помідор, виноград.

Яблуко – багатонасінний плід із соковитою м’якоттю, в якому беруть участь, крім зав’язі, інші частини квітки (яблуня, груша, горобина).

Гарбузина – соковитий, багатонасінний плід із товстим шкірястим зовнішнім шаром оплодня. До гарбузин належать соковиті великі плоди, які досягають декількох десятків кілограмів (гарбуз, огірок, диня,

кавун).

Біб – сухий багатонасінний плід без перегородки усередині, що розкривається двома стулками (горох, боби, соя).

Стручок – сухий багатонасінний плід із перегородкою всередині, який розкривається двома стулками (наприклад, капуста, гірчиця).

Коробочка – сухий багатонасінний плід, який розкривається дірочками, декількома стулками, зубчиками або кришкою (наприклад, мак, тюльпан, гвоздика).

Зернівка – сухий однонасінний плід із тонким оплоднем, що зростається з насінною шкіркою (наприклад, жито, пшениця, кукурудза).

Сім’янка – сухий однонасінний плід із шкірястим оплоднем, що не зростається з насінною шкіркою (наприклад, соняшник, кульбаба).

Горіх – сухий однонасінний плід із дуже твердим оплоднем (наприклад, ліщина, липа).

Жолудь – сухий однонасінний плід із більш м’яким шкірястим оплоднем (наприклад, дуб).

Плоди і насіння поширюються такими способами:

· водою (кокосова пальма, різні водяні рослини);

· вітром (плоди берези, клена, ясена мають крильця; плоди кульбаби, будяка забезпечені летючками з волосків);

· за допомогою тварин (соковиті плоди з яскравим кольором поїдаються птахами, а насіння, захищене шкіркою, не перетравлюється і викидається з калом); сухі важкі плоди (горіхи, жолуді, каштани) переносяться білками, бурундуками, які ними харчуються; сухі плоди з причіпками, як череда, гравілат чіпляються до шерсті тварин і до одягу людини; насіння із соковитими придатками активно поширюється мурашками (наприклад, чистотіл, кислиця);

· саморозкиданням (так звані плоди балісти активно розкидають насіння, ніби стріляють ним: розрив-трава, скажений огірок, жовта акація).




ПЛІД – ГЕНЕРАТИВНИЙ ОРГАН – ОРГАНИ І ОРГАНІЗМ