РІПА

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

РІПА

Це дворічна трав’яниста рослина родини хрестоцвітих, яка є також родичем капусти. Використовується як городня рослина близько п’яти тисячоріч. Батьківщина ріпи – Середземномор’я, а в нас вона була першою культивованою овочевою городньою культурою. До появи картоплі ріпа відігравала найважливішу роль у харчуванні селянина. У їжу ріпа використовується свіжою, печеною, вареною та пареною. Ріпу можна квасити, сушити, в’ялити, раніше

з неї готували солодощі.

Зараз культивують два види ріпи: ріпак, який вирощують як олійну культуру, і городню – для одержання коренеплодів. У свою чергу городня ріпа поділяється на 2 різновиди: овочева та кормова (турнепс).

Ріпу вирощують із насіння. Висівають його у відкритий грунт, норма посіву – 30 г на 100 м2, відстань між рядками становить 25-30 см.

Перше проріджування проводять у фазі 1-2 справжніх листочків, залишаючи 1 рослину на 5 см. Підготовка грунту й догляд за ріпою у вегетаційний період такі ж, як за редькою.

Збирають ріпу двічі: перший раз, коли коренеплоди досягають розміру 4-5 см у діаметрі, другий раз – після досягнення повної зрілості й розмірів 6-7 см у діаметрі.

Рекомендовані сорти: Петровська, Міланська, Фіолетоголова.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)


РІПА - Рослинництво


РІПА