Родина Капустяні, або Хрестоцвіті

Розділ 2. РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИН

Тема 6. ПОКРИТОНАСІННІ

43. Родина Капустяні, або Хрестоцвіті

Хто капусту щодня споживає, той добре себе почуває.

Приказка

Капуста відома з давніх-давен. Вона згадується ще в давніх книжках, які писалися за часів Святослава в XI ст. Вітамін С у капусті не руйнується під час зберігання у свіжому та квашеному вигляді. Постійне вживання цієї рослини підвищує стійкість організму до захворювань. Знаменитий англійський мореплавець Джеймс Кук вважав, що квашена капуста виганяє хвороби з тіла та рятує

життя морякам. Не випадково в давнину жоден корабель не відправлявся в далеке плавання без запасів квашеної капусти. А знаменитий полководець Александр Македонський наказував годувати своїх воїнів капустою, і це додавало їм сили, хоробрості та витривалості. То чому родина, яку ви будете вивчати, отримала назву Капустяні? А чому її інша назва Хрестоцвіті (іл. 43.1)?

 Родина Капустяні, або Хрестоцвіті

Іл. 43.1. Родина Капустяні:

1 – квітка; 2 – плоди; 3 – суцвіття; 4 – капуста польова; 5 – рапс; 6 –

гірчиця польова; 7 – редька посівна

Основний зміст

Важко сьогодні уявити наше харчування без капусти. Якщо ще донедавна на нашому столі панувала білоголовкова капуста, з якої готували салати, перші та другі страви, то сьогодні багатьом із вас відомі й червоно – головкова капуста, і цвітна капуста, і кольрабі. До речі, чи всі знають, що таке головка капусти? Для тих, хто не знає, розкриємо секрет. Це – видозмінена брунька, у якій дуже вкорочені міжвузля і листки щільно налягають один на одного. Саме із цим і пов’язано багато загадок про цю рослину. Пригадайте їх.

ЗАГАЛЬНІ ОЗНАКИ РОДИНИ

Квітка

Ч4П2+2Т4+2М(2)

Суцвіття

Китиця

Плід

Стручечок

Листки

Прості

Капуста походить із Середземномор’я і належить до родини Капустяні, або Хрестоцвіті. Розглянемо формулу квітки (с. 181). У квітці капустяних чотири чашолистки (Ч4) й чотири пелюстки, розміщені хрест-навхрест (П2+2); шість тичинок: чотири довгі й дві короткі (Т4+2). Маточка одна з двох плодолистків, що зрослися, зав’язь верхня (М(2))- Рискою внизу позначають положення зав’язі. Плід – стручок або стручечок. Зовні стручок подібний до боба, але в середині стручка є плівчаста перетинка, якої немає в бобах. Насінини прикріплюються до країв цієї перетинки.

До родини Капустяні належать багато важливих харчових (капуста, редька, хрін), кормових (рапс, турнепс), лікарських (жовтушник, гірчиця, грицики) жироолійних (рижій, рапс), медоносних (свиріпа, гірчиця) рослин. Є серед капустових чимало декоративних рослин (лунарія, матіола, левкой) і злісних бур’янів (талабан, редька дика, хрінниця).

ПОГЛИБЛЕННЯ ТЕМИ

Які біологічні особливості мають рослини родини Капустяні?

Капустяні добре та швидко пристосовуються до найрізноманітніших місцезростань. Ці рослини широко представлені в лісах, степах, у вологих місцях і навіть у воді, але все ж таки переважають серед них рослини посушливих і сухих місцезростань. Тому листки в них зазвичай опушені волосками, рідше – голі, покриті восковим нальотом. Досить часто листки виділяють леткі ефірні олії, які сприяють захисту рослин від надмірного випаровування води. У деяких рослин (наприклад редька, хрін) головні корені накопичують поживні речовини, видозмінюючись у коренеплоди. Капустяні пристосовані як до перехресного запилення, так і до самозапилення. Для видів із дрібними квітками (наприклад хрінниця) основними запилювачами є мухи, а рослини з яскравими великими квітками (наприклад редька дика) запилюються бджолами та джмелями. Деякі види, які цвітуть уночі та мають сильний запах, запилюються метеликами (наприклад матіола). Поширення плодів і насіння в багатьох рослин з родини Капустяні здійснюється за допомогою вітру, тому вони мають крилоподібні придатки й малі розміри. Отже, найхарактернішими особливостями капустяних є ознаки пристосування до посушливих умов зростання: опушення, восковий наліт, утворення коренеплодів, виділення летких сполук, поширення за допомогою вітру тощо.

СИСТЕМАТИЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ВИДУ

Відділ

Покритонасінні

Клас

Дводольні

Порядок

Каперцевоцвіті

Родина

Капустяні

Рід

Капуста

Вид

Капуста городня

 Родина Капустяні, або Хрестоцвіті

Чому родину називають Капустяні, або Хрестоцвіті?

Назва родини походить від назви роду Капуста, до якого належать рослини, що мають найхарактерніші ознаки родини. Ось капуста городня, яку ми всі добре знаємо, без якої сьогодні важко уявити наше харчування. Це – дворічна світлолюбна рослина, вимоглива до угноєного та вологого грунту. Перший рік на вкороченому стеблі розвиваються великі, прості листки, що зібрані у велику бруньку, яка за формою нагадує голову. Від латинського слова “капут” і походить українська назва рослини. Зовнішні листки мають сизо-зелене забарвлення і здатні до фотосинтезу, а внутрішні – безбарвні нефотосинтезуючі, м’ясисті, містять багато вуглеводів, що зумовлюють солодкуватий смак. На другий рік розвиваються квітконосні пагони з досить великими жовтими квітками, зібраними в суцвіття китицю. Оцвітина має характерну будову: пелюстки розташовуються хрест-навхрест. Плоди – стручки. Капуста має численні сорти та форми, найголовнішими з яких є капуста городня – білоголовкова та червоно – головкова (споживають листки). Значного поширення набули капуста цвітна (споживають суцвіття), капуста кольрабі (споживають стебло), капуста брюссельська (споживають дрібні головки, що утворюються з бруньок на стеблі) тощо. Отже, родину Капустяні так називають тому, що капуста є основним родом цієї родини. Назва родини Хрестоцвіті пов’язана з особливостями будови квітки.

Яке господарське значення рослин родини Капустяні?

Господарське значення капустяних важко переоцінити. Багато представників цієї родини є цінними овочевими, олійними та медоносними рослинами. Основне місце серед них посідає капуста з великою різноманітністю сортів (іл. 43.2). Як овочеві рослини, широковідомі також редька та редиска, як пряні культури – хрін звичайний і сарептська гірчиця. Свіжі корені хріну використовують при солінні огірків, помідорів, грибів, терті корені – приправа до м’ясних і рибних страв. А з перемеленої макухи гірчиці виготовляють столову гірчицю, що є приправою до їжі, а також іде на виготовлення гірчичників. Як салатні рослини вживають крес – салат, суріпицю звичайну. Уже більше 100 років у Китаї вирощують як овочеву рослину грицики звичайні, які в нас є злісним бур’яном. Свіжі листки грициків приємні на смак і використовуються для приготування вітамінних салатів, супів, борщів, приправ до м’ясних страв. Велике значення мають олійні культури: ріпак, чорна гірчиця, рижій тощо. Олія гірчиці застосовується при виготовленні маргарину, а швидковисихаюча олія рижію – у живопису, для виготовлення оліфи тощо.

 Родина Капустяні, або Хрестоцвіті

Іл. 43.2. Сорти капусти:

1 – червоноголовкова; 2 білоголовкова; 3 цвітна; 4 – кольрабі; 5 – пекінська; 6 брюссельська

Більшість олійних культур є і медоносними. Найкращими рослинами-медоносами в Україні є редька дика, суріпиця звичайна, гикавка сіра, свиріпа, рапс, гірчиця польова тощо. Багато видів капустових застосовуються в медицині. Так, грицики є прекрасним кровоспинним засобом. Є серед капустяних і злісні бур’яни (наприклад талабан польовий, хрінниця смердюча). До Червоної книги України занесені: капуста кримська, жеруха грецька, лунарія оживаюча, шиверекія подільська та деякі інші. Отже, господарське значення родини Капустяні зумовлюється використанням людиною овочевих та олійних рослин цієї родини.




Родина Капустяні, або Хрестоцвіті