Сеча, її склад та виведення з організму

Відповіді на питання до екзамену з курсу Основи біології та генетики

Сеча, її склад та виведення з організму

Сеча́ (лат. urina) – продукт життєдіяльності тварині людини, що виділяється нирками. У нирках в результаті фільтрації крові утворюється первинна сеча, яка потім стікає по сечоводах в сечовий міхур, де втрачає частину рідини. З нього зріла сеча через сечовидільний канал виходить назовні. Сеча багатьох тварин містить феромони і використовується ними для мічення своєї території.

Склад

На 95% сеча людини складається з води. Містить азотисті продукти розпаду білкових речовин: сечовину, сечову і гіпурової кислоту, креатинін, ксантин, уробіліну, індікан, а також солі – переважно хлориди, сульфати та фосфати.

Органічні компоненти:

-Сечовина (20 – 35 г)

-Кетонові тіла (<3 г)

-Амінокислоти (1 – 3 г)

-Креатинін (1 – 1,5 г)

-Сечова кислота (0,3 – 2, г)

-Глюкоза (<0,16 г)

-Білок (<0,15 г)

-Гіпурової кислота (0,15 г)

-Креатин (0,05 – 0,1

Неорганічні компоненти:

-Катіони (K, Na, Ca2, Mg2, NH4,)

-Аніони (Cl-, SO42-, НРО42-)

-Інші іони (у малих кількостей


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...