Розділ 3. ГРИБИ ТА ЛИШАЙНИКИ
Тема 1. ГРИБИ
§ 49. ШАПКОВІ ГРИБИ
Шапкові гриби. До вищих грибів належать усім відомі шапкові гриби – білий гриб, опеньки, лисички, мухомор тощо. Поширені вони у хвойних і мішаних лісах.
Шапковий гриб має грибницю і плодове тіло. У більшості грибів плодове тіло утворене ніжкою і шапкою (мал. 100). Звідси й назва цієї групи грибів. У деяких грибів шапка може сягати 72 см у діаметрі, а маса гриба – до 20 кг, наприклад, у гриба-барана. Зверху шапка грибів має різне забарвлення.
Розростаються і живляться шапкові
Наприклад, у білого гриба, маслюка, підберезника на нижній стороні шапки розташовані численні трубочки. Такі гриби
Мал. 102. їстівні гриби: 1 – білі гриби; 2 – підосичники
Називаються трубчастими. У сироїжок, лисичок, рижиків нижній шар шапки утворений численними пластинками, тому їх називають пластинчастими грибами. У трубочках і на пластинках шапки розташовуються
Шапкові гриби можуть розмножуватися і вегетативно: частинами вегетативного тіла, тобто грибниці (міцелію). Ріст і розвиток грибів у лісі залежать від умов середовища існування, складу грунту, наявності вологи. Наприклад, білий гриб можна зустріти на піщаних грунтах, тоді як опеньки – на пеньках.
Їстівні й отруйні гриби. Шапкові гриби поділяють на отруйні та їстівні. До їстівних належать: білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, рижик, печериця, лисички, опеньки справжні тощо (мал. 102).
До умовно їстівних належать гриби, які перед кулінарною обробкою необхідно тривалий час варити і видаляти відвар. Це сироїжки, зморшки тощо. Наприклад, гриб хрящ вимочують у воді, періодично її замінюючи. Якщо неякісно приготувати умовно їстівні гриби, то при використанні їх у їжу можуть виникнути харчові отруєння.
Чимало є грибів отруйних. Особливо небезпечними для людини є бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки і несправжні лисички. Бліда поганка і мухомор – смертельно отруйні гриби (мал. 103). Отруєння мухоморами спостерігається рідше, бо їх легко відрізнити від їстівних за зовнішнім виглядом. Отруєння можуть викликати і їстівні гриби, які зростали на екологічно забруднених територіях, поблизу доріг або довго зберігалися і почали псуватися. Збирати слід гриби молоді, міцні, нечервиві.
Мал. 103. Отруйні гриби: 1 – мухомори; 2 – бліда поганка
При отруєнні грибами людині слід негайно промити шлунок із використанням активованого вугілля, випити проносні лікарські препарати і терміново викликати швидку медичну допомогу.
При використанні грибів у їжу необхідно уважно розглядати кожний гриб, відкидаючи підозрілі та незнайомі.
Шапкові гриби – це вищі гриби, тіло яких має грибницю і плодове тіло, що поділяється на ніжку й шапку. Серед них є їстівні та отруйні гриби. Збирати можна тільки добре відомі вам їстівні гриби в екологічно чистих місцевостях.