Смакова сенсорна система – СЕНСОРНІ СИСТЕМИ – БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ

Біологія. Комплексний довідник – підготовка до ЗНО та ДПА

БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ

СЕНСОРНІ СИСТЕМИ

Смакова сенсорна система

Смакові відчуття є суб’єктивними й індивідуальними. Сприймання смакових властивостей речовин, що потрапляють у порожнину рота, виконує аналізатор смаку. Скупчення смакових рецепторів містяться в смакових цибулинах, розміщених у виростах слизової оболонки язика – смакових сосочках із бруньками. Частинки їжі осідають на смакові рецептори та збуджують їх. Імпульси по волокнах смакового нерва надходять

у міст і довгастий мозок, а звідти – до кори великих півкуль головного мозку, де формується сприйняття смакових відчуттів. Чутливість рецепторів смаку не однакова по всій поверхні язика. Його кінчик реагує на солодке, корінь – на гірке, бічні частини – на кисле, кінчик і бічні поверхні – на солоне. У порожнині рота, крім смакових рецепторів, є й інші – дотику, термо-рецептори тощо. їх подразнення посилює смакові відчуття.

ЦЕ ЦІКАВО

Люди із блакитними очима більш чутливі до болю, ніж

всі інші.

Чоловіки приблизно в 10 разів частіше жінок страждають дальтонізмом.

В організмі людини близько 2000 смакових рецепторів.

Жінки моргають приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіки.

Людське око здатне розрізняти 10000000 колірних відтінків.




Смакова сенсорна система – СЕНСОРНІ СИСТЕМИ – БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ