ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ – ТРАВЛЕННЯ – ЛЮДИНА

Біологія – універсальний довідник

ЛЮДИНА

ТРАВЛЕННЯ

ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ

Численні залози слизової оболонки шлунка виробляють шлунковий сік. Основним ферментом його є пепсин, який розщеплює складні молекули білка на простіші молекули амінокислот. Травлення в шлунку відбувається тільки за температури тіла 35-37 °С і за наявності у шлунковому соці соляної кислоти. Соляна кислота підвищує активність ферментів.

Соковиділення у шлунку регулюється нервовими і гуморальними механізмами. Завдяки нервовій регуляції секреція шлункового

соку починається вже через декілька хвилин після того, як їжа потрапила в рот. Такий умовно-рефлекторний сік, виділений на запах, вигляд їжі, називається апетитним. Апетитний сік має важливе значення для травлення: завдяки йому шлунок заздалегідь підготовлений до прийому їжі, і при його виділенні відразу ж починається процес розщеплення поживних речовин.

Одночасно продукти розщеплення харчових речовин (глюкоза, амінокислоти та ін.) через слизову оболонку шлунка всмоктуються в кров; із кров’ю вони надходять до шлункових залоз і викликають соковиділення, яке продовжується протягом усього часу, доки їжа знаходиться в шлунку. Це – гуморальна регуляція шлункового соковиділення.




ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ – ТРАВЛЕННЯ – ЛЮДИНА