Довідник з біології
ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я
ТРАВНА СИСТЕМА
Життєдіяльність організму неможлива без постійного поповнення його тканин енергією, будівельним матеріалом, вітамінами, мінеральними речовинами та водою. Це здійснюється за рахунок споживаної їжі. Проте харчові продукти можуть бути корисні організму тільки після їх розщеплювання в травній системі й подальшого засвоєння. Травлення – сукупність процесів, які забезпечують механічне подрібнення і хімічне (головним чином ферментативне) розщеплювання харчових речовин
Харчові продукти – це те, чим харчується людина: хліб, м’ясо, молоко, яйця, фрукти тощо. Вони бувають рослинного й тваринного походження. Продукти тваринного походження є джерелами переважно
Рослинні продукти завдяки високому вмісту вуглеводів (близько 80% сухої речовини) є переважно енергетичними джерелами. Вони містять також 8-23% білків. Проте рослинні білки бідні незамінними амінокислотами. Овочі, фрукти, ягоди й соки є джерелами біологічно активних речовин – вітамінів, ферментів і мікроелементів. Клітковина, пектинові речовини, органічні кислоти продуктів рослинного походження стимулюють секрецію травних соків, створюють масу кишкового вмісту, сприяють перистальтиці та випорожненню кишок.