ВИРОБНИЦТВО ШТУЧНОЇ ВОЩИНИ

ВИРОБНИЦТВО ШТУЧНОЇ ВОЩИНИ. Сьогодні для гнізда й магазина виготовляють штучну вощину з бджолиними чарунками. Чарунка повинна мати абсолютно однакові відстані (від 5,3 до 5,45 мм) між кожною парою паралельних боків. Вощина з чарунками більше за 5,45 мм — неякісна. Бджоли на неякісній вощині, яка легко витягається, відбудовують багато трутневих чарунок.

Розмір однієї чарунки вимірюють лінійкою. Для того щоб визначити її розмір, вимірюють відразу десять чарунок, що займають від 53 до 56 мм. Розмір однієї чарунки буде в 10 разів меншим, тобто від

5,3 до 5,6 мм.

Для гніздової стандартної рамки лист вощини повинен мати довжину 410 мм, ширину 260 мм, товщину таку, щоб з 1 кг вощини вийшло при кустарному виробленні 14-15 листів. Для багатокорпусних вуликів рекомендується розмір листа 410 х 190 мм.

Якісна вощина на просвіт чиста й прозора. Мутна й непрозора вощина містить емульговану воду, тому вона непрозора, а також менш мідна.

Вощина набуває матового відтінку від прокачування воскових аркушів при підвищеній температурі. Глянець і блиск з’являються

при низькій температурі.

При оцінці якості вощини слід звертати увагу на прозорість шестигранних чарунок, але враховувати при цьому, що вощина гніздова виготовляється товстішою, магазинна й секційна – тоншою.

Сьогодні штучну вощину виготовляють двома способами: кустарним і механізованим. Кустарне В. ш. в. вимагає від бджоляра досить багато досвіду, інакше вона виходитиме низької якості, з витягнутими чарунками, товстою тощо. Хоча за сезон можна одержати 8-10 т вощини, якої буде досить, щоб забезпечити 20- 25 тис. бджолиних сімей.

Для одержання воскової стрічки в кустарній майстерні очищений віск розливають у форми у вигляді плиток розміром 270 х 270 або 270 х 360 мм, завтовшки близько 15 мм, а потім прокочують на гладких вальцях, зменшуючи їхню товщину до 2-4 мм. Після цього листи воску прокочують на гравірованих вальцях. Цей спосіб дає вощину високої якості, він високопродуктивний і досить дешевий.

Гравіровані вальці складаються з пари сталевих валиків, зовні вкритих шаром чистого олова або сплаву олова із сурмою. Діаметр валиків 70 мм, довжина 280 мм. На вальцях виштамповані форми бджолиних чарунок.

Поверхня гравірованих вальців робиться з м’якого металу, тому необхідно поводитися з ними обережно, дотримуватися чистоти в роботі та стежити, щоб у призначеному для переробки матеріалі не було ніяких металевих предметів, піску тощо.

Вальці обладнані болтами, за допомогою яких регулюють товщину вощини й ромбиків, які складають чарунку. Вальці необхідно змазувати милом, крохмальним клейстером або просто обмивати струменем холодної води. При роботі з милом вони нагріваються, і виходить “тепла” (28-32 °С) прокатка вощини, зі збільшеним розміром чарунки. При “холодній” прокатці (18- 20 °С) якість вощини виходить вищою, тому що видаляється плівка мила, яка надалі є емульгатором, а крім того, збільшується продуктивність машини.

Вироблену вощину обрізають з країв ножем, доводячи до стандартного розміру.

Щоб одержати високоякісну вощину, необхідно відібрати віск відповідної якості, піддати його ретельному відстоюванню, видалити всі механічні домішки й розкласти емульсію воску з водою, щоб вощина не була мутною.

Перед прокачуванням товстих воскових плиток улаштовують розпарювальні ванни з водою різної температури. Наприклад, при прокачуванні товстих плиток температура води повинна бути близько 40 С, товстих стрічок на гладких вальцях – 30-35 °С, на гравірованих вальцях у кустарному виробництві – 30-35 °С, а в механізованому виробництві – 20-25 °С. Розпарювальні ванни роблять у вигляді дерев’яних ящиків, викладених усередині оцинкованим залізом. Підігрівають воду гострим паром, який випускається через барбітер безпосередньо у воду.

Високоякісна Ш. в. дозволяє одержувати стільники з правильно відбудованими чарунками, придатними для розплоду бджіл. Низькоякісна вощина при відбудуванні бджолами витягається, жолобиться, чарунки виходять витягнутими, неправильної форми, непридатними для розплоду.

Міцність вощини можна визначити органолептично: покласти лист на долоню, якісний ледь прогнеться, поганий провисне на краях.




ВИРОБНИЦТВО ШТУЧНОЇ ВОЩИНИ