Predmety


Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

УРОК 21

Тема. Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Мета: формувати поняття про вітаміни, їх види, роль в організмі людини, вміст у продуктах харчування, особливості збереження вітамінів у продуктах, надлишок і нестачу вітамінів у організмі.

Обладнання: роздавальний матеріал, мультимедійний проектор, комп’ютер.

Тип уроку: ВНМ(Д).

Форми роботи: лекція з електронною презентацією, прийом “Мікрофон”.

ХІД УРОКУ

I. Організація класу

II. Оголошення теми й мети уроку

III. Актуалізація опорних знань

Прийом “Мікрофон”

Я знаю про вітаміни.

IV. Мотивація навчальної діяльності

На початку наукових досліджень проблем харчування дійшли висновку, що важливий тільки “енергетичний уміст” і добре засвоювані “поживні” речовини з харчових продуктів. Тому, наприклад, із хлібу чи зерен рису почали видаляти компоненти, що важко перетравлюються, і пишатися білосніжним борошном і білосніжним рисом. Але через це виникли специфічні розлади здоров’я людини: паралічі, парези й інші порушення.

Таких симптомів не було в людей, які харчувалися менш очищеними продуктами.

Тоді почали завзято шукати речовини, необхідні для підтримки здоров’я людини. Хімічно вони були амінами і, як виявилося, носіями життя (vіta (лат.) – життя). Так виникло слово вітамін – символ життєвої субстанції, який люди неодмінно мали одержувати разом з їжею.

Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму, крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води, потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук. Деякі з них синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну. Вітаміни діють у дуже невеликих кількостях.

V. Вивчення нового матеріалу

Вітаміни – органічні речовини, що надходять до організму людини з їжею й забезпечують нормальний обмін речовин, його фізіологічне функціонування. Тому особливо важливо, щоб вітаміни регулярно надходили до організму з їжею. Значення їх у процесі життєдіяльності дуже велике.

Більшість вітамінів доповнюють склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому, білковому та інших видах обмінів. Деякі з них, наприклад вітамін Д, перетворюються на гормоноподібні речовини, які також беруть участь у регуляції біохімічних процесів у організмі. Таким чином, кожен вітамін відіграє свою, тільки йому відведену роль в організмі людини.

На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів, які поділяються на дві групи:

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

За нормального раціону й здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Однак узимку й навесні відчувається нестача вітамінів, що спричиняє гіповітамінози. Надлишок вітамінів – гіпервітаміноз – буває дуже рідко.

Одноманітне харчування, бідне на натуральні рослинні продукти, призводить до виникнення захворювання – авітамінозу.

Вітамін А – ретинол

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Він міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Цей вітамін забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, імунну систему.

Вітамін Д – кальциферол

Холекальциферол

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін Д називають протирахітичним, бо за його дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання проявляється в ранньому дитинстві й супроводжується порушенням утворення кісткової тканини внаслідок зменшення в ній кальцій – і фосфоровмісних солей. Кістки викривляються. Запізнюється й порушується утворення зубів. Кальциферол міститься в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше в риб’ячому жирі. Він також утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця.

Вітамін B1 – тіамін

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В1 міститься в рисі, овочах, м’ясі птиці. Він зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення.

Вітамін B2 – рибофлавін

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В2 міститься в молоці, яйцях, капусті броколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервової системи.

Вітамін РР (вітамін В3) – нікотинова кислота

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін РР міститься у хлібі грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах. Він регулює кровообіг і рівень холестерину.

Вітамін В6 – піридоксин

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В6 міститься в цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Сприятливо впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення.

Вітамін В5 – пантотенова кислота

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В5 міститься у квасолі, цвітній капусті, яєчних жовтках, м’ясі. Він регулює функції нервової системи й рухову функцію кишечнику.

Вітамін B12 – кобаломін

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В12 міститься в м’ясі, сирі, морепродуктах. Він сприяє кровотворенню, стимулює ріст, добре впливає на стан центральної та периферійної нервової системи.

Вітамін В9 – фолієва кислота

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін В9 міститься в савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, дріжджах, печінці. Він необхідний для росту й нормального кровотворення.

Вітамін Н – біотин

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін Н міститься в яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах. Він впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.

Вітамін С – аскорбінова кислота

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін С міститься в шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі. Цей вітамін корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.

Вітамін Е – токоферол

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін Е міститься в горіхах і рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння.

Вітамін К – філохінон

 Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Вітамін К міститься у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті. Він регулює зсідання крові.

Вітамін

Добова потреба

Прояви авітамінозу

Прояви гіпервітамінозу

А

400-1000 мкг

Куряча сліпота

Каротинемія

Д

10-25 мкг

Рахіт

Гіперкальціурія

В1

1,4-2,4 мг

Бері-бері

Не характерно

В2

2-4 мг

Арибофлавіноз

Не характерно

РР(В3)

9-15 мг

Пелагра

Гіперемія

В6

1,6-1,8 мг

Судоми, анемія

Алергічні реакції

В5

8-10 мг

Порушення функцій ЦНС

Не характерно

В12

2-5 мкг

Недокрів’я

Серцева недостатність, набряк легенів

В9

0,2-0,4 мг

Псоріаз, мегалобластична анемія

Диспепсія, підвищена збудливість ЦНС

Н

0,3 мг

Ураження шкіри

Не характерно

С

75-100 мг

Цинга

Діарея

Е

12 мг

Зниження функцій статевих залоз

Погіршення зору

К

1-2 мг

Зниження зсідання крові

Гемолітичний синдром

Потрібно пам’ятати, що вітаміни можуть руйнуватися під час кулінарної обробки продуктів харчування. Так, під час варіння м’яса руйнується 50 % вітамінів групи В. У рослинних продуктах під час термічної обробки 20 °% вітамінів групи В. Вітамін С руйнується на повітрі, коли овочі та фрукти почищені, тому їх потрібно нарізати перед варінням і класти в емальований посуді з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння потрібно закрити. Добре зберігаються вітаміни за низької температури.

VI. Підсумок уроку

Прийом “Мікрофон”

Я знаю про вітаміни…

VII. Домашнє завдання

Підготувати етикетки до продуктів харчування.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі - Плани-конспекти уроків по хімії