ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ

РОЗДІЛ ІІІ. ГОСПОДАРСТВО

УРОК 25. ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Очікувані результати: учень називає галузі харчової промисловості; пояснює фактори їх розміщення; характеризує роль галузі у формуванні експортного потенціалу країни та задоволенні життєвих потреб населення; показує на карті найбільші центри та підприємства харчової промисловості.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник географії, атлас, карта “Харчова промисловість”, статистичні дані про розвиток галузі, тестові завдання.

Опорні поняття: харчова

промисловість; борошномельно-круп’яна, хлібопекарська, макаронна, кондитерська, цукрова, олійно-жирова, консервна, молочна, м’ясна, рибна промисловість.

Географічна номенклатура: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Львів, Полтава, Херсон.

ХІД УРОКУ

I. Мотивація навчальної діяльності

Харчова промисловість охоплює виробництва, що займаються переробкою продовольчої сировини й забезпеченням населення продуктами харчування. За обсягами виробництва вона поступається

лише металургійному комплексу, виробляючи майже п’яту частину промислової продукції. Розмаїтість сировини та наявність споживачів у різних районах країни зумовили повсюдне поширення підприємств галузі. Але в одних місцях вони забезпечують потреби місцевого населення, в інших спеціалізуються на продукції, яка поставляється і в інші райони України, а також за її межі.

II. Актуалізація опорних знань

– Які продукти харчування виробляють із молока?

– Які з них ви найчастіше вживаєте?

– Які хлібобулочні вироби ви знаєте?

– Які продукти харчування виробляють із м’яса?

III. Вивчення нового матеріалу

1. Галузевий склад та фактори розміщення харчової промисловості

Визначальну роль для розміщення мають сировинний і споживчий фактори. Одна група галузей тяжіє до джерел сировини (цукрова, олійно-жирова, виноробна, круп’яна, консервна, рибна), друга орієнтується на споживача й тому розміщується в містах (хлібопекарська, кондитерська, макаронна).

– З якою галуззю господарства найбільш тісно пов’язана харчова промисловість? Чому?

В останні роки обсяги виробництва в галузі зростають, освоєна велика кількість нових видів продукції. Однак для подальшого розвитку харчової промисловості необхідна модернізація виробництва, підвищення рівня механізації; гостро постає питання підвищення продуктивності праці, що приблизно вдвічі нижча, ніж на підприємствах розвинених країн.

2. Географія розміщення основних галузей харчової промисловості

Найважливіша галузь харчової промисловості – борошномельно-круп’яна (Київ й Київська обл., Харківська обл., Дніпропетровська обл., Черкаська обл., Одеса, Миколаїв, Львів, Тернопіль).

Продукцію галузі використовують у хлібопекарській, макаронній і кондитерській промисловості. Усі вони тяжіють до споживача.

Більшість цукрових заводів зосереджена в районах збирання цукрового буряка (Вінницька, Київська, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Хмельницька, Харківська, Тернопільська області).

Найбільші виробники соняшникової олії: Дніпропетровський, Пологівський, Полтавський олійно-екстракційні заводи, Одеський олійно-жировий комбінат, підприємство “Кіровоградолія”.

Найбільше плодоовочевих консервів виробляють на півдні країни.

Заводи з виробництва тваринного масла – у Вінницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Чернігівській та Черкаській областях.

Великі підприємства м’ясної промисловості – у великих містах: Київ, Полтава, Харків, Вінниця, Одеса, Донецьк, Черкаси, Дніпропетровськ.

Найбільші виробничі потужності рибної промисловості зосереджені на комбінатах портових міст (Керч, Севастополь, Одеса, Ізмаїл, Очаків, Херсон, Маріуполь).

IV. Закріплення матеріалу

– Основними напрямами подальшого розвитку молочної промисловості є такі: підвищення якості продукції, упровадження комплексної переробки сировини, збільшення обсягів виробництва продукції з малим умістом жиру, збагаченої білком і вітамінами. Обгрунтуйте необхідність розв’язання цих задач.

Які фактори мають вирішальне значення для розміщення підприємств харчової промисловості? Поясніть їх дію на прикладі географії окремих галузей?

Галузі харчової промисловості

Фактори, які мають вирішальне значення для розміщення підприємств

Особливості географії

V. Домашнє завдання

Для записів:




ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ