Хімічні властивості жирів – ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання

ЧАСТИНА І

ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ

ОРГАНІЧНА ХІМІЯ

ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Хімічні властивості жирів

1. Гідроліз жирів.

Як і у випадку естерів, гідроліз жирів проводять у присутності лугу (або соди), який перетворює утворені карбонові кислоти на солі. Причому солі вищих карбонових кислот, які при цьому утворюються, є милом, і внаслідок цього реакцію гідролізу (і не тільки жирів, але й естерів) незрідка називають також омиленням:

 Хімічні властивості жирів   ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

2. Гідрування жирів.

Оскільки

до складу рідких жирів входять залишки ненасичених карбонових, кислот, то вони здатні приєднувати молекули водню. Таким чином рідкі жири перетворюють у тверді. Цей процес дуже часто застосовують для добування комбінованих жирів та маргаринів.

 Хімічні властивості жирів   ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Як і будь-який процес гідрування, жири гідрують у присутності каталізатора – платини або нікелю при високому тиску водню. Одним з найбільш істотних недоліків цієї реакції є використання дорогих каталізаторів, невеликі кількості яких потім можуть входити до складу отриманих жирових сумішей. Пошук дешевих і нетоксичних каталізаторів – це одна з основних проблем виробництва жирових сумішей.




Хімічні властивості жирів – ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО