ХРІН – ПРЯНІ РОСЛИНИ

Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

ХРІН

Відома городня культура, що використовується як приправа. Батьківщина культурного хрону – Німеччина, однак він добре був відомий також давнім слов’янам. Хрін – багаторічна рослина родини хрестоцвітих. Серед пряних рослин, розповсюджених у нас, – найпопулярніший, оскільки він невимогливий до грунтів та умов росту.

Хрін має добре розвинену кореневу систему, велике міцне листя. Є різновид хрону – хрін луговий, у якого коріння невелике. Найціннішими складовими хрону є аскорбінова

кислота й фітонциди, тому він чудово діє як протицинготний засіб, уживається для профілактики застудних і вірусних захворювань.

Хрін – холодостійка й моро30тривка рослина. Невкорінені рослини переносять заморозки до -5…-7 °С, а вкорінені – не гинуть при зниженні температури до -25 °С.

Хрін потребує гарної освітленості, тому вирощувати його краще на відкритих підвищених ділянках. Росте на різних грунтах, але найкращий урожай, найміцніший і найсоковитіший корінь дає на супіщаному

та легкому суглинному грунтах. Перед осіннім перекопуванням на ділянку, де збираються висаджувати хрін, уносять свіжий гній, грунт перекопують на глибину 35-40 см. У культурі хрін вирощують, як правило, як однолітню рослину.

Розмножується хрін вегетативним способом. З товстого коріння при осінньому збиранні зрізують тонкі бічні живці діаметром 1 см і завдовжки 20-25 см. їх висаджують або восени, після чого вони зимують у грунті, або навесні, наприкінці березня – на початку квітня.

Перед садінням готують неглибокі борозни й висаджують живці під лопату на глибину 12-15 см. Відстань між гніздами – 25 см, якщо висаджується один живець у гніздо, і 40 см, якщо висаджується два. Відстань між рядами – 50-60 см. Після садіння живці загортають землею, підсапують так, щоб верхівкова брунька була прикрита на 4-5 см, поливають водою з розрахунку 10-15 л на 1 м2.

Коли пагони досягають 10-15 см, хрін розгортають, бічні паростки обрізають двічі протягом літа.

Збирають урожай хрону восени або навесні наступного року. Перед збиранням зрізують або скошують листя, викопують коріння. Для зберігання та використання відбирають коріння завтовшки не менше 1,5 см. Зберігають коріння хрону в піску при нульовій температурі.




ХРІН – ПРЯНІ РОСЛИНИ