ЗБЕРІГАННЯ МЕДУ

ЗБЕРІГАННЯ МЕДУ. Мед при дотриманні умов зберігання не втрачає свої цінні якості протягом тривалого часу.

Для 3. м. треба вибирати сухе, гігроскопічне приміщення, що не має сторонніх запахів. Відносна вологість повітря повинна бути близько 60 %, але не вище за 80 %. У сирому приміщенні навіть зрілий мед швидко закисає. Оптимальна температура в приміщенні повинна бути від 0 до 5 °С, максимум – до 10 °С.

Зниження температури нижче нуля в зимовий період для меду не є шкідливим, всі його лікувально-дієтичні властивості зберігаються повністю. Вікна

та двері складу повинні бути закриті, щоб уникнути проникнення в нього комах.

Для нетривалого 3. м. як тару можна використовувати медовідстійник, фляги з нержавіючої й листової сталі, алюмінієвих сплавів, але найкраще зберігати його в бочках з липи, чинари, верби, бука, вільхи, кедра тощо або в липівках. Липівки виготовляють із дупластих липових дерев і закривають їх не кришками, а кружальцями з фанери. Обсяг їх різноманітний – від 2 до 5 кг. У литовках перевозять закристалізований мед.

Бочки

й липівки роблять тільки із сухого дерева (вологість не більше ніж 20 %), усередині покривають їх тонким шаром воску або чистим парафіном. Можливим є використання на пасіках дерев’яних ящиків, кути яких заливають воском. У ящики мед заливають тоді, коли він уже почав кристалізуватися.

Для транспортування меду використовують бідони або каністри ємністю 25 кг. Скляний посуд – найкращий. Він дозволяє зберігати мед без псування в будь-яких приміщеннях. Його герметично закривають металевими кришками.

На тарі обов’язково вказується вага (брутто, нетто), назва меду, рік його збирання.




ЗБЕРІГАННЯ МЕДУ