НАПРИСКУВАННЯ – принесений бджолами нектар, складений до верхніх стінок чарунок у вигляді крапель. Літні бджоли не складають самостійно Н. в чарунки, а передають його бджолам-приймальницям.
Н. містить у собі багато води, тому сприяє нагромадженню зайвої вологи у вулику. При переробці нектару в мед насамперед бджолами з корму видаляється надлишок вологи. Основна її частина з нектару передається ректальними залозами бджіл у пряму кишку ще під час польоту. Потім бджоли відкладають нектар у вигляді Н., тобто невеликими краплями, в чарунки
Н. з різних рослин неоднорідне. Наприклад, з борщівника (особливо на початку його цвітіння) воно досить рідке, тому бджоли переробляють його набагато довше, ніж інші сорти меду, у зв’язку з цим бджіл забезпечують другим магазином. Працювати на борщівнику можуть тільки сильні сім’ї, тому що під час збирання нектару спостерігається помітне зношування бджіл.