ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
6.1. ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
6.1.12. РИЖІЙ
ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ. Рижій відомий дуже давно. Батьківщина його – Мала Азія, Закавказзя, Іран. Вирощують рижій у північних районах лісостепової зони, західних областях України та на Поліссі.
Насіння рижію містить від 26 до 46% олії, що належить до напіввисихаючих. Олію використовують (особливо в суміші з лляною) для виготовлення оліфи, лаків і фарб, рідше – як продукт харчування. Макуха рижію містить до 35% білка, згодовується тваринам в незначних кількостях.
БОТАНІЧНА
СОРТИ. Із селекційних
БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ. Мінімальна температура проростання насіння 1 °С, оптимальна – 10- 12 °С. Сходи з’являються через 8-10 діб після сівби. Вегетаційний період триває 80-110 діб. Рижій належить до рослин довгого дня і за поширення на північ достигає швидше.
Рижій можна вирощувати на легких піщаних грунтах, але найбільші врожаї його збирають на
Середньозв’язних грунтах з достатнім вмістом гумусу. Непридатні для його вирощування важкі глинисті грунти, що запливають. Урожайність насіння рижію за умов високої агротехніки становить 12-15 ц/га.
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. Після появи сходів рижій росте повільно, тому найкраще його розміщувати у сівозміні після просапних. Сіють його і після озимих культур. Іноді використовують для пересівання озимих. Обробіток грунту під рижій такий самий, як і під ріпак. Рижій добре реагує на внесення повного мінерального добрива (N30-45P30-45K35-40). Сіють рижій одночасно з ранніми ярими культурами рядковим способом. Норма висіву насіння 10-12 кг/га. Загортають його на глибину 1,2-2 см. Після сівби проводять коткування легкими боронами. Догляд за посівами рижію полягає у виполюванні бур’янів і знищенні грунтової кірки.
Збирання врожаю починають тоді, коли більшість стручків пожовкне і набуде коричневого кольору. Збирають рижій роздільним способом. Після обмолоту насіння підсушують до вологості 10%.