М’ЯТА ПЕРЦЕВА – ПРЯНІ РОСЛИНИ

Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

М’ЯТА ПЕРЦЕВА

Дуже популярна ароматна рослина, яка з давніх-давен відома як приправа й лікарська культура. Свіже листя м’яти використовують як приправу до м’яса, овочів, кондитерських виробів, для виготовлення безалкогольних і спиртних напоїв. Листя м’яти запобігає швидкому скисанню молока при кімнатній температурі.

М’ята – багаторічна трав’яниста рослина родини губоцвітих.

Розмножується насамперед вегетативним способом за рахунок гори30нтальних пагонів, які

розташовані на поверхні грунту та швидко вкорінюються.

Для розмноження можна використовувати й кореневі відрізки. їх розкладають у неглибокі борозенки, зберігаючи відстань у 10-12 см між відрізками і 40-50 см між рядами. Потім борозенки загортають землею.

Найкраще вирощувати м’яту на багатих родючих грунтах з добрим зволоженням, на торф’яних грунтах з нейтральною реакцією. Заболочені, важкі глинисті заплавні грунти для м’яти не годяться. Вирощують м’яту на другий рік після внесення в грунт свіжого гною.

Доглядають м’яту так само, як і інші пряні рослини: обережно розпушують грунт,

при стійкій сухій спекотній погоді поливають. Унесення добрив підвищує врожай м’яти.

Збирають м’яту в період цвітіння. Листя зрізують, сушать у добре провітрюваному приміщенні в затінку.

Якщо м’яту вирощують на ділянці більше двох років, урожай знижується.

При багаторічному вирощуванні після збирання м’яти потрібно грунт розпушувати, а наступного року перед садінням унести добрива.

Для одержання зелені взимку кореневища викопують, у жовтні висаджують у ящики та залишають для вигонки при температурі +20…+22 °С.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2,50 out of 5)


М’ЯТА ПЕРЦЕВА – ПРЯНІ РОСЛИНИ - Рослинництво


М’ЯТА ПЕРЦЕВА – ПРЯНІ РОСЛИНИ