МОЛОЧКО – найбільш повноцінний з усіх видів бджолиних кормів. Ним вигодовують молоді личинки робочих бджіл і трутнів до 4-денного віку й личинки маток протягом усього періоду їхнього життя. М. виробляється слинними залозами робочих бджіл, воно прискорює статеве дозрівання матки та сприяє розвитку яєць у її статевих органах, має бактерицидні властивості, що запобігають захворюванню личинок.
Личинка майбутньої матки буквально плаває в желеподібній масі молочного кольору з перламутровим відтінком. У натуральному матковому М. міститься
Свіже М. має вигляд густих вершків і різкий кислий смак. М., вилучене з маткових чарунок і залишене на відкритому повітрі, поступово висихає, стає ясно-коричневим, а потім темно-коричневим.
М. – висококалорійний продукт. Його використовують у медичних цілях. М. застосовують при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту й печінки, при туберкульозі та бруцельозі, артритах. Воно нормалізує