НАГРІВАННЯ МЕДУ – проводиться у виняткових випадках, тому що після підігрівання він втрачає частину своїх корисних якостей. При кип’ятінні меду відбувається розкладання цукрів, що містяться в ньому, з виділенням води й утворенням карамеланів. Карамелізований мед набуває неприємного запаху і смаку, змінює колір (темнішає). При вапняній реакції карамелізований мед утворює каламуть. Цей мед не можна згодовувати бджолам, тому що за дією на організм бджоли він подібний на падевий.
Мед підігрівають, коли хочуть установити його діастазне число. Діастаза чутлива до Н. і це дозволяє використовувати показник діастазного числа меду як індикатор його теплової обробки. Діастазна активність меду починає знижуватися вже при нагріванні його до 40-50 °С; при нагріванні до 60 °С і вище прискорюється руйнування ферменту.
У деяких випадках Н. м. просто необхідне. Закисання меду, наприклад, можна призупинити, підігрівши його до 62 °С і підтримуючи таку температуру протягом 30 хвилин, або до 75 °С – 10 хвилин. Як уже було сказано, таке прогрівання не відновлює первісну якість меду.
НАГРІВАННЯ МЕДУ - Бджільництво
Схожі записи:
ТРАВЛЕННЯ У БДЖІЛ ТРАВЛЕННЯ У БДЖІЛ – складний механічний і хімічний процес, необхідний для засвоєння поживних речовин організмом. Травленню сприяють ферменти, виділювані секреторними клітинами окремих органів. Бджоли споживають...
БОБОВО-ЗЛАКОВО-ГІРЧИЧНА СУМІШ БОБОВО-ЗЛАКОВО-ГІРЧИЧНА СУМІШ – складається з гороху, вівса й гірчиці. Це компоненти, які позитивно впливають один на одного. Бобові культури збагачують грунт азотом, що сприяє росту...
МЕДЯНА РОСА МЕДЯНА РОСА, або падь, – зазвичай темного кольору (з ялини – темно-зелена, з ялиці – золотаво-жовта, з модрини – від лимонно-жовтого до світло-буруватого, з гірської...
ФРУКТОЗА ФРУКТОЗА (левулоза, плодовий цукор) – одна зі складових частин меду. Ф. в 1,7 разу солодша за сахарозу й у 2- 2,5 разу – за глюкозу....
АЛТЕЙ АЛТЕЙ – багаторічна трав’яниста рослина із родини мальвових. А. налічується близько 8 видів. Рослина дає нектар і пилок. Росте на вологих грунтах, на луках і...
ОЦІНКА МАТОК ЗА ПОТОМСТВОМ ОЦІНКА МАТОК ЗА ПОТОМСТВОМ – проводиться, як правило, на племінних пасіках з метою одержання високопродуктивних сімей, які передають свої цінні якості потомству. Племінна робота спрямована...
ДЗВІНОЧОК ДЗВІНОЧОК – дворічна або багаторічна рослина. Квітки фіолетові, лійкоподібні. Віночок до половини п’ятироздільний, чашечка – з 5 ланцетно-шилоподібних чашолистків. Із дворічних видів у садах зустрічаються...
ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. Заразні хвороби у своєму розвитку проходять такі стадії: інкубаційний (прихований) період, що переходить у продромальний (із проявом перших ознак хвороби), потім у період...
ЛИЦЬОВА СІТКА ЛИЦЬОВА СІТКА – охороняє від ужалення в голову, обличчя й шию. Вона може бути у вигляді крислатого капелюха зі світлої бавовняної тканини й чорного тюлю...
ПОДВІЙНЕ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЛИЧИНОК ПОДВІЙНЕ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЛИЧИНОК – один із прийомів одержання повноцінних маток з личинок будь-якої сім’ї. Відомо, що корм для личинок робочих бджіл значно відрізняється від корму,...
ТЕПЛОТВОРЕННЯ У БДЖІЛ ТЕПЛОТВОРЕННЯ У БДЖІЛ – має величезне значення для бджолосім’ї. Організм бджоли може регулювати температуру тіла: знижувати до 12 °С і нижче та підвищувати до 44...
НАРОЩУВАННЯ БДЖІЛ НА ЗИМУ НАРОЩУВАННЯ БДЖІЛ НА ЗИМУ – процес, що вимагає суворого дотримання строків. Так, в умовах Лісостепу бджоли, виведені в липні, малопридатні для зимівлі, тому що більшість...
ЗАПЕЧАТАНИЙ РОЗПЛІД ЗАПЕЧАТАНИЙ РОЗПЛІД – личинки й лялечки в запечатаних восковими кришечками чарунках. На шостий день життя личинки, коли вона вже приймає корм, бджоли запечатують її пористою...
СНІЖНОЯГІДНИК СНІЖНОЯГІДНИК, або білоягідник, – широко розповсюджений декоративний гіллястий низькорослий чагарник. С. – багаторічна рослина із родини жимолостевих. Дуже цінується бджолярами й озеленювачами. Дуже невибагливий. Витривалий...
ЗАМІННИКИ ПЕРГИ ЗАМІННИКИ ПЕРГИ необхідні для підгодовування бджіл у ранньовесняний період. Перга багата на білки й вітаміни, тому для доброго розвитку бджолосімей вона повинна бути основним компонентом...
ГІСОП ГІСОП – багаторічний напівчагарник родини губоцвітих. Чудовий медонос. На одному місці може рости до 10 років. Росте найкраще на легких грунтах і відкритих сонячних місцях,...
ОБПИЛЮВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ РІЗНИХ ПОРІД БДЖІЛ ОБПИЛЮВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ РІЗНИХ ПОРІД БДЖІЛ. Запилення бджолами – один з найважливіших способів підвищення врожайності ентомофільних культур. Існують такі культури, які не можуть дати достатнього врожаю...
ВИШНЯ ВИШНЯ – найважливіша садова культура, яка за кількістю дерев у нашій країні поступається тільки яблуні. Бджолярі дуже цінують В. за раннє цвітіння. Вона не боїться...
ФІЗАЛІС ФІЗАЛІС – однолітня рослина, цінна овочева культура, належить до родини пасльонових, близький родич помідорів. У культурі поширені два види – мексиканський і суничний. Ф. мексиканський...
ГОЛОВНИЙ УЗЯТОК ГОЛОВНИЙ УЗЯТОК – період найбільшого збору бджолами меду, як правило, у розпалі літа. Для того щоб одержати за час медозбору максимум товарного меду, бджоляр повинен...
ПИТОМА ВАГА МЕДУ ПИТОМА ВАГА МЕДУ – вага 1 см3 меду в грамах. П. в. меду залежить від температури й кількості води в меді. Чим вища його температура...
ТЮТЮН ТЮТЮН – однолітня рослина із родини пасльонових. Вирощується на півдні України, в основному в Криму. Квітки одиночні, розташовані біля основи листя. Бджоли збирають із Т....
КОЛІР ВУЛИКІВ КОЛІР ВУЛИКІВ – повинен бути яскравим, тому що бджоли здатні розрізняти деякі кольори й відтінки. Пасічники, щоб уникнути блукання й нальоту бджіл, фарбують вулики в...
БДЖОЛИ ІТАЛІЙСЬКІ БДЖОЛИ ІТАЛІЙСЬКІ – за останні 150 років порода поширилася в усьому світі. Назва породи свідчить про батьківщину цих бджіл. Поширені в Німеччині, США, Канаді, Новій...
СІМ’Я-ІНКУБАТОР СІМ’Я-ІНКУБАТОР – може використовуватися при передчасному відборі маточників у сім’ї-виховательки. Для дозрівання маточники поміщають у С.-і. Якщо вирощується невелика кількість маточників, їх можна поміщати в...
ТРАХЕЙНА РЕСПІРАТОРНА СИСТЕМА БДЖОЛИ ТРАХЕЙНА РЕСПІРАТОРНА СИСТЕМА БДЖОЛИ – складається з довгих трубочок (трахей), що постачають всім внутрішнім тканинам бджоли повітря (див. Дихальна система бджіл.)...
РАМКА-ІНКУБАТОР РАМКА-ІНКУБАТОР – являє собою звичайну рамку з печатним розплодом або запечатаними маточниками, які поміщають у спеціальний ящик-ізолятор для інкубації. Інкубатором користуються в тих випадках, коли...
ЩУРКА ЗОЛОТАВА ЩУРКА ЗОЛОТАВА, або жовтушник, – зграйний комахоїдний, невеликий, трохи більший за шпака, птах. Щ. має яскраве контрастне оперення. У неї чорний, довгий, тонкий, ледь вигнутий...
ЕВКАЛІПТ ЕВКАЛІПТ – вічнозелене дерево родини миртових. Стовбури окремих дерев досягають 150 м заввишки. Листя шкірясте, супротивне або почергове. Квітки двостатеві, правильні, з великою кількістю тичинок....
КАРЛИКОВІСТЬ МАТОК, БДЖІЛ І ТРУТНІВ КАРЛИКОВІСТЬ МАТОК, БДЖІЛ І ТРУТНІВ – вихід у бджолиній сім’ї карликових робочих бджіл, трутнів і маток, добре сформованих, але завбільшки й за вагою менших, ніж...
СОЛЬОВИЙ ТОКСИКОЗ СОЛЬОВИЙ ТОКСИКОЗ – незаразна хвороба бджіл, викликана солями різних елементів, найчастіше виникає восени, узимку й навесні. Викликана вона надходженням великих кількостей мінеральних солей в організм...
ПІДСИЛЕННЯ СІМЕЙ ПІДСИЛЕННЯ СІМЕЙ.- розповсюджений метод, у якому від сильних сімей відбирають рамки з печатним розплодом і бджолами й дають їх слабким сім’ям. Цей прийом дозволяє слабким...
РОЙОВА ГАРЯЧКА РОЙОВА ГАРЯЧКА. Іноді на пасіці може трапитися одночасне роїння близько 12 сімей, що називається Р. г. У такі звальні рої потрапляють також добрі сім’ї, які...
АСТРАГАЛ ШЕРСТОКВІТКОВИЙ АСТРАГАЛ ШЕРСТОКВІТКОВИЙ – трав’яниста, рідше чагарникова багаторічна або однолітня рослина родини бобових. Росте А. ш. на схилах степових балок. Нормально росте з іншими травами, заростей...
ЖИМОЛОСТЬ ЖИМОЛОСТЬ – цей рід нараховує близько 80 видів, всі дикорослі види – чудові медоноси, дають бджолам нектар і пилок. Рослину розводять у садах, парках, посадках...