Predmety


ПИТОМА ВАГА МЕДУ

ПИТОМА ВАГА МЕДУ – вага 1 см3 меду в грамах. П. в. меду залежить від температури й кількості води в меді. Чим вища його температура і вміст у ньому води, тим нижча його П. в.

Найпростіший зі способів визначення П. в. меду, що не потребує наявності хімічних лабораторій і може бути застосовний на дрібних заготівельних базах, полягає в тому, що водність меду вираховують, виходячи з його П. в. Спочатку зважують на звичайних вагах порожню скляну банку з точністю до 1 г. У банку наливають воду до певної мітки та знову зважують. Вода повинна мати температуру 15 °С. Від ваги банки з водою віднімають вагу порожньої банки й отримують вагу води (у г) або ємність банки (у см3).

Потім виливають воду, а банку добре витирають, просушують і наливають у неї мед до тієї ж позначки. Мед слід наливати обережно, щоб не утворювалася піна. Банку з медом зважують. Від ваги банки з медом віднімають вагу порожньої банки й одержують вагу меду. Вагу меду ділять на вагу води й одержують П. в. бджолиного меду.

Якщо температура меду вища або нижча за 15 °С, то його питому вагу відповідно зменшують або збільшують на 0,0005 на кожний градус.

У лабораторних умовах вміст води в меді визначається за допомогою рефрактометра, пікнометра, ареометра й висушування при 50-60 °С під вакуумом. З усіх перерахованих вище способів найзручнішим і найшвидшим уважається рефрактометричний.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...