ВСТУП
& 3. ПРАВИЛА РОБОТИ З ПРОБІРКАМИ І НАГРІВНИМИ ПРИЛАДАМИ
Вивчення параграфа допоможе вам:
· уміло та безпечно поводитися з пробірками і спиртівкою;
· характеризувати будову полум’я;
· знати і застосовувати правила безпеки
Під пас роботи в хімічному кабінеті ви найчастіше будете користуватися пробірками. Вони виготовлені з тонкостінного скла і при неправильному поводженні з ними розтріскуються або б’ються. Тому під час роботи з пробірками необхідно знати і дотримуватися поданих у табл. 1 правил.
Таблиця
Правила роботи з пробірками
1.
Наливати рідину в пробірку слід по її стінці, тримаючи пробірку під невеликим кутом.
Рівень рідини в пробірці не повинен перевищувати 2 см.
2.
На столі пробірки розташовують у спеціальних штативах.
3.
Якщо при виконанні досліду пробірку тримають у руках, то роблять це у верхній її частині трьома пальцями.
4.
Перемішування рідин у пробірці: а – правильне: б – неправильне.
5.
За
6.
Залах виявляють, спрямовуючи долонею повітря над отвором пробірки в напрямку до себе.
6.
У пробіркотримачі пробірку закріплюють у верхній частині.
7.
Аби запобігти розтріскуванню скла, спершу обережно нагрівають усю пробірку, а потім лише ту її частину, де містяться речовини. Для нагрівання використовують верхню частину полум’я.
При наливанні у пробірку кількох речовин загальний об’єм рідини не повинен перевищувати 1/3 її об’єму.
8.
Під час виконання дослідів пробірку розташовують отвором від себе й інших учнів.
9.
Після завершення нагрівання слід дочекатися, доки пробірка охолоне, а тоді вже її мити. Миють пробірки спеціальними йоржами.
Основним нагрівним приладом шкільного хімічного кабінету є спиртівка.
Мал. 15. Будова спиртівки
Мал. 16. Нагрівний прилад із сухим пальним
Мал. 17. Будова полум’я
СПИРТІВКА ТА ПРИЙОМИ РОБОТИ З НЕЮ. Спиртівка (мал. 16) має такі складові: скляний резервуар (1), дві третини об’єму якого заповнюють спиртом; виготовлений з тканини гніт (2), що закріплюється в металічній трубці з диском (3), і ковпачок (4). Резервуар спиртівки – широкий, з товстими стінками. Це зроблено для того, щоб надати спиртівці стійкості, безпечності в роботі з нею.
Пам’ятайте! Диск повинен щільно прилягати до резервуара. У протилежному випадку спирт у резервуарі може загорітися. Запалений сірник підносять збоку до розташованої зовні ділянки гнота.
Не можна дути на полум’я спиртівки і переносити її під час використання – це небезпечно. Гасять її, накриваючи полум’я ковпачком. Не можна торкатися дном пробірки гнота – пробірка може тріснути.
Нагрівання речовин у шкільних хімічних лабораторіях іноді здійснюють за допомогою сухого пильного (рис. 16). Його шматочок поміщають на керамічну або металеву поверхню. Під час роботи дотримуються тих самих правил, що й при користуванні спиртівкою.
БУДОВА ПОЛУМ’Я. За мал. 17 з’ясуйте будову полум’я. Ви бачите, що полум’я неоднорідне, у ньому простежуються три зони.
Нижній (внутрішній) зоні (1) – притаманне найтьмяніше забарвлення, середній (2) – найяскравіше, верхній, зовнішній (3) – менш яскраве, ніж середній, але яскравіше, ніж внутрішній. В усіх зонах температура різна. Найвища вона в зовнішній зоні, найнижча – у внутрішній. Про це слід пам’ятати при користуванні спиртівкою та сухим пальним.
ДОСЛІДЖУЄМО НА УРОЦІ ТА ВДОМА
Обладнання та речовини: спиртівка, сірники, пробірка, пробіркотримач, вода.
Завдання 1. Навчіться правильно запалювати спиртівку та проводити нагрівання речовини у пробірці. Закріпіть знання про будову полум’я.
Дія перша. Налийте у пробірку води 1/4 її об’єму. Пробірку правильно закріпіть у пробіркотримачі. (Пам’ятайте, що її закріплюють у верхній частині!) Не дуже стискуйте пробірку тримачем, щоб уникнути розтріскування скла.
Дія друга. Запаліть спиртівку й уважно придивіться до полум’я. Знайдіть у ньому описані у параграфі три зони.
Дія третя. Нагрійте воду в пробірці, тримаючи її пробіркотримачем. Дотримуйтеся правил нагрівання рідини у пробірках.
Дія четверта. Правильно загасіть нагрівний прилад.
Дія п’ята. Зробіть висновок про те, чого ви навчилися, які правила закріпили.
Завдання 2. У домашніх умовах дослідіть будову полум’я свічки. Аби краще розгледіти зони полум’я свічки, дослід виконайте присмерком.
Сформулюйте висновки, що потрібно знати і вміти, щоб правильно користуватися нагрівними приладами, аби безпечно проводити нагрівання речовин у пробірці.
Скарбничка ерудита
У побуті сухе пальне ще називають “сухим спиртом”. Це легкозаймиста тверда речовина білого кольору. Згорає сухе пальне без кіптяви і попелу. Ним зручно користуватися в польових умовах. Зазвичай туристи використовують його для розігріву або приготування їжі. Лише треба стежити, щоб сухе пальне не відволожувалася, інакше під час горіння воно розтріскуватиметься і розкидатиме іскри, що небезпечно.
?
1. За таблицею 1 назвіть основні правила роботи з пробірками.
2. Як правильно виявляти запах речовини?
3. Яку будову має полум’я?
4. У якій частині полум’я будете проводити нагрівання пробірки, щоб її вміст швидше нагрівся?
5. Укажіть, що є зайвим у переліку нагрівних приладів: спиртівка, пробірка, сухе пальне. Поясніть свій вибір.
6. Складіть перелік нагрівних приладів, що є у вашій оселі.
7. Користуючись додатковими інформаційними джерелами, сформулюйте судження, які властивості скла зробили його основним матеріалом для виготовлення лабораторного посуду.
У багатьох із вас вдома є побутовий нагрівний прилад – газова або електрична плита. Які, на вашу думку, переваги та недоліки є у кожного з них?