ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

РОЗДІЛ 4 ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Ти дізнаєшся про:

– продукти харчування та їх склад;

– режим харчування підлітків;

– значення гігієни житла;

– інвентар та засоби для прибирання житла;

– чинники впливу на стан волосся;

– засоби та аксесуари для догляду за волоссям

Ти вмітимеш:

– вибирати продукти харчування за їх складом з метою збереження здоров’я;

– визначати послідовність дій під час прибирання житла;

– доглядати за відеотехнікою;

– визначати типи волосся;

вибирати предмети й засоби догляду за волоссям з урахуванням його типу

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

§27. ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Опорні поняття: білки, жири, вуглеводи, вода, віта­міни, мінеральні речовини, режим харчування.

Продукти харчування (їжа) – джерело життя. Вони потрібні організму людини для його росту та розвитку. . Окрім цього, продукти харчування слугують джерелом енергії, яку людина постійно витрачає упродовж дня, навіть під час сну.

До складу харчових продуктів входять різні поживні речовини рослинного і тваринного походження. До них відносять

білки, жири, вуглеводи. У продуктах харчу­вання містяться також і необхідні для організму люди­ни вода, мінеральні речовини та вітаміни.

Білки є носієм життя, найважливішими компонента­ми харчування, що забезпечують ріст організму і вико­нують захисну функцію. З їх нестачею в їжі пов’язані низька тривалість життя, від­ставання у фізичному і розумо­вому розвитку, поява різних захворювань. Основними дже­релами білків є м’ясо, риба, яйця, соя, сир, молоко, квасо­ля, горох тощо (мал. 132).

– Для чого люди­ні потрібна їжа? – Назви поживні речо­вини, які належать до продуктів харчування.

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Мал. 132. Джерела білків

Роль жирів у харчуванні визначається їх високою ка­лорійністю, вони є для людини джерелом енергії. Жири впливають на ріст і процеси обміну в організмі людини.

Чи знаєш ти

Обмін речовин – це безперервний процес, у результаті якого утворюються речовини, необхідні для побудови клітин і тканин організму.

Без жирів організм людини погано засвоює вітамі­ни. Жири поліпшують смакові властивості, збільшують енергетичну цінність кулінарних виробів. Надмірне спо­живання жирів спричиняє розвиток серцево-судинних захворювань, а недостатнє – затримує ріст і розвиток мо­лодого організму. Основними джерелами жирів є рослин­ні олії, тваринні та риб’ячі жири тощо (мал. 133).

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Мал. 133. Джерела жирів

Вуглеводи – основне джере­ло енергії. Однак надмірне їх вживання призводить до ожи­ріння. Тому потрібно стежити за вмістом вуглеводів у їжі. Вуглеводи містяться головним чином у продуктах рослинно­го походження (мал. 134). До основних джерел вуглеводів належать хліб житній і пшеничний, крупи, цукор, ка­пуста, морква, картопля, буряк, виноград, яблука.

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Мал. 134. Джерела вуглеводів

Запам’ятай

Підліткам 11-13 років на добу необхідно отримувати від 85 до 93 г білків, 85-95 г жирів, 340-370 г вуглеводів.

Вода є одним із найважливіших елементів біосфери. Без води неможливе життя людей, тварин і рослин. Лю­дина без води може прожити не більше 5-6 діб. Орга­нізм дорослої людини складається в середньому на 65 % з води. Для задоволення фізіологічних потреб людині необхідно 2,5-3,0 л води на добу. Вона в організм люди­ни надходить з питвом і харчовими продуктами – ово­чами, фруктами, ягодами.

Вітаміни – незамінні складові здорового харчуван­ня, які беруть участь у всіх процесах обміну речовин в організмі, підвищують працездатність, опір організ­му різним захворюванням, знижують утомлюваність. Якщо в організм надходить дуже мало вітамінів, це може негативно позначитися на здоров’ї, фізичному розвитку і сприяти виникненню хронічних захворювань. Осно­вним джерелом вітамінів є овочі та фрукти (мал. 135).

 ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Мал. 135. Джерела вітамінів

Мінеральні речовини (солі) є в усіх харчових продуктах і рідинах. Вони регулюють процес обміну речовин, підвищують працездатність, опірність організму проти різних захворювань, знижують утомлюваність” При нестачі в ор­ганізмі солей кальцію і фосфору кістки погано розвива­ються, процес росту і розвитку людини сповільнюється.

Для того щоб їжа приносила людині найбільшу ко­ристь, потрібно дотримувати­ся режиму харчування – тоб­то приймати їжу упродовж доби в певний час. Складаючи раціон, необхідно враховува­ти, у яких саме продуктах і в якій кількості має потребу організм людини залежно від віку та професії.

– Назви продукти з великим вміс­том білка.

– Назви продукти з ве­ликим вмістом жирів.

– Назви продукти з ве­ликим вмістом вугле­водів.

Запам’ятай

Раціон – це склад і кількість їжі для людини на певний проміжок часу, наприклад, на добу.

Учені довели, що протягом доби людський організм по­винен отримувати білків, жирів і вуглеводів у співвідно­шенні 1:1:4. Тобто, якщо за “1” беруть кількість білків, що становить 85 г, то жирів потрібно 85 г, а вуглеводів – 340 г. Це означає, що при складанні раціону необхідно планувати приготування страв з різноманітними продук­тами, аби дотриматися цього співвідношення.

Для підлітків 10-12 років денний раціон харчуван­ня має включати: 200 г м’ясних або рибних продуктів;

0,5 л молока або молочних продуктів; 400-500 г хліба і хлібних виробів; 50-100 г цукру; 300 г картоплі; 400 г овочів; 40 г крупів; 20-ЗО г олії; 10-15 г тваринних жирів, крім тих, що входять до їжі; 1 яйце на два дні.

У разі потреби одні продукти можна замінювати іншими, рівноцінними, наприклад: м’ясо – рибою, вершкове масло – сметаною, салом, молоко – сиром, квасолею, крупу – хлібом, макаронами.

Запам’ятай

Здоров’я залежить від багатьох чинників, у тому чис­лі й від культури споживання їжі, а тому:

– перед прийманням їжі неодмінно помийте руки;

– не поспішайте, їжте, ретельно пережовуючи;

– не їжте зайвого, навіть якщо дуже смачно;

– у тарілку кладіть рівно стільки, скільки зможете з’їсти;

– не їжте солодкого, поки не з’їсте першої та другої страви;

– не відволікайтеся під час приймання їжі розмова­ми, переглядом телевізора, читанням, грою;

– приберіть після себе, подякуйте за їжу.

Для підлітків 10-12 років найкращим є п’ятиразове харчування:

– перший сніданок – 20-25 % добового раціону;

– другий сніданок – 10 %;

– обід – 40 %;

– підвечірок – 5-10 %;

– вечеря – 10-15 %.

Перший сніданок має бути ситним. Він може вклю­чати молочні каші, різноманітні пудинги, змішані круп’яно-овочеві страви (овочеві голубці з рисом, морк­вяні, картопляні, капустяні котлети із соусом, запікан­ки), рибні або м’ясні гарячі страви з гарніром. Із гаря­чих напоїв на сніданок подають чай, чай з молоком, кавові напої (без вмісту кофеїну), молоко, какао-напій з молоком, трав’яні чаї тощо.

Другий сніданок може бути малокалорійним – фрук­ти, чай з бутербродом, кефір з невеличкою булочкою або дієтичним хлібцем. Можна рекомендувати на другий сніданок також сосиски чи сардельки.

Обід має включати першу, другу і третю (напій) стра­ви. Для обіду обов’язковою є гаряча перша страва – найрізноманітніші супи, бульйони(козячий, м’ясний, рибний). Другою стравою може бути риба або м’ясо з гарніром (круп’яним, овочевим, комбінованим). На третє дають напій (соки, киселі, компоти зі свіжих або сухих фруктів, мінеральну воду). Доцільно в обід вживати свіжі фрукти.

Підвечірок складається з двох страв – молочного на­пою і хлібобулочного або борошняного кондитерського виробу, а також, бажано, свіжих фруктів чи ягід.

Вечеря зазвичай складається з молочних, круп’яних, овочевих, сирних і яєчних страв. Безпосередньо перед сном можна, за бажанням, випити склянку кисломолоч­ного напою (кефіру, кислого молока, йогурту тощо) або молока.

Запам’ятай

Недотримання режиму дня, режиму харчування та різноманітності їжі призводить до поганого самопочут­тя, зниження уваги і відповідно – до погіршення успіш­ності навчання.

1. Що таке режим харчування?

2. Що таке раціон?

3. Яким має бути співвідношення білків, жирів і вуглеводів у раціоні харчування?

4. Які порушення в організмі людини може викликати нестача вітамінів?

5. Які ти знаєш продукти, багаті на вітаміни, мінеральні речовини та воду?

Скарбничка мудрості

“Не вечерявши легше, а повечерявши – краще”.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ - Праця


ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ