ТІЛА І РЕЧОВИНИ
&65. Стани речовин
Пригадай! Що таке речовина? Наведи приклади речовин.
Тобі відомо, що всі тіла складаються з речовин. Одна й та сама речовина може утворювати різні тіла.
Розглянь ілюстрації та порівняй зображені тіла. Що між ними спільного?
Краплі роси і льодяні фігури, хмари і сніжинки – тіла, які складаються з однієї речовини – води.
Проте більшість тіл складається не з однієї, а з декількох або багатьох речовин. Так, до складу повітря входять азот, кисень, вуглекислий
Одна і та ж речовина може входити до складу різних тіл. Наприклад, вода є в тілах організмів, у грудочці грунту, у повітрі.
За різних умов речовина може бути твердою, рідкою або газуватою. Це різні стани речовин. Наприклад, за кімнатної температури вода – рідина, вуглекислий газ – газ, а залізо – тверда речовина. За певних умов речовини можуть переходити з одного стану в інший.
Розглянь схему і пригадай, які умови необхідні для переходу води з рідкого стану
Кожна речовина має характерні ознаки – властивості: колір, блиск, запах, прозорість та інші. Тобі відомо, що вода – це безбарвна, прозора рідина без запаху і смаку, яка є добрим розчинником. Кисень – прозорий безбарвний газ, без запаху і смаку, малорозчинний у воді. Кухонна сіль – це тверда речовина білого кольору, без блиску і запаху, непрозора, солона на смак, добре розчиняється у воді.
Поміркуй! З чого складаються речовини?
З давніх-давен учених цікавило, з чого складаються речовини. Вони висловлювали думку, що речовини утворюються з невидимих для ока частинок.
Проведи дослід.
Візьми тіло, утворене однією речовиною, – кубик цукру. Кинь його в склянку з водою і перемішай. Спостерігай, як тверде тіло поступово зникає, стає невидимим. Куди ж подівся цукор?
Спробуй утворений розчин на смак. Він солодкий, як і сам цукор. Отже, цукор нікуди не зник, а залишився в склянці з водою. Чому ж ми його не бачимо? Кубик цукру розпався на невидимі для ока частинки, які перемішалися з частинками води, але зберегли властивості цукру, зокрема солодкий смак.
Даний дослід доводить, що речовини складаються з мікроскопічних частинок, здатних зберігати властивості речовин. Частинки різних речовин відрізняються за будовою, розмірами, формою і властивостями.
Поміркуйте! Порівняйте цукор і кухонну сіль за планом: стан, колір, блиск, запах, смак, прозорість, розчинність у воді. Що спільного між цими речовинами? Чим вони відрізняються?
Обговоріть! Чого більше в навколишньому світі: речовин чи тіл? Поясніть, чому.
Стан речовини.
Перевір свої знання
1. Наведи приклади тіл, виготовлених з однієї речовини.
2. У яких станах можуть перебувати речовини? Наведи приклади.
3. За яких умов вода переходить з одного стану в інший?
4. Порівняй властивості кисню й кухонної солі.
5. Із чого складаються речовини? Як це можна довести?
Зроби підсумки
Кожна речовина має характерні властивості: колір, блиск, запах, прозорість тощо. Речовини перебувають у твердому, рідкому, газоподібному станах. За певних умов вони можуть переходити з одного стану в інший. Речовини утворюються з мікроскопічних, невидимих для ока частинок.
Проведи вдома дослід. Візьми з морозильної камери кілька кубиків льоду й поклади на тарілку. Спостерігай, що відбуватиметься. Потім постав цю тарілку на підвіконник. Що станеться із вмістом тарілки через деякий час? Поясни дослід.