Нормальні показники функціонування травної системи

ОСНОВИ ВАЛЕОЛОГІЇ
Підручник

РОЗДІЛ 4

НАУКОВО ОБГРУНТОВАНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ ЯК ОСНОВА ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я

4.7. Нормальні показники функціонування травної системи

Травна система складається з органів, що механічно і біохімічно обробляють їжу, всмоктують і розщеплюють продукти, а також виводять з організму не перетравлені рештки. До неї належать ротова порожнина (в якій знаходяться язик, зуби, слинні залози), глотка, стравохід, шлунок, тонка та товста кишки і закінчується анальним отвором. До травного апарату належать ще печінка

та підшлункова залоза. Ротова порожнина – це початковий відділ травного апарату, у ній визначаються смакові та інші властивості їжі. Органи ротової порожнини також беруть участь у мовленні. До них належать язик, ясна з зубами, а за їхніми межами – три пари великих слинних залоз. Язик – орган смаку, він бере участь у перемішуванні й ковтанні їжі, а також разом із піднебінням, зубами і губами – у мовленні.

Обстежуючи травну систему, звертають увагу на вільне відкривання рота, відсутність запаху з нього. У здорової людина слизова оболонка порожнини рота має рожевий колір, відсутня кровотеча

з ясен, язик чистий, вологий, вільно висувається, має нормальний розмір (поміщається в роті), наявні правильно розташовані зуби, нормальна форма піднебіння, мигдалини не збільшені, глотка блідо-рожевого кольору, волога, слинні залози не збільшені, добре зволожують слизову оболонку рота, ковтання вільне. Живіт нормальної конфігурації, пігментації на шкірі живота нема, видимі рухи передньої черевної стінки при диханні не обмежені, пупок не втягнутий. Розміри живота (поперечний на рівні пупка, поздовжній від основи мечоподібного відростка до пупка і від пупка до лобка) відповідають будові тіла особи.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


Нормальні показники функціонування травної системи - Довідник з валеології


Нормальні показники функціонування травної системи