ОРГАНИ ЧУТТІВ – рецептори бджоли, за допомогою яких бджола пов’язана із зовнішнім світом і які сповіщають мозок про внутрішній стан організму. Наявність різноманітних чуйних рецепторів дозволяє бджолі орієнтуватися в польоті, визначати час доби, членів своєї сім’ї, будувати правильні стільники, шукати й знаходити нектароноси й пилконоси.
О. зору являють собою два складні ока та 3 прості, розташовані у верхній частині голови між складними. За допомогою складних очей бджола може розрізняти інтенсивність освітлення, поляризацію
О. чуттів на поверхні тіла – сенсили різного типу. Сенсила має нервові клітини, що сполучаються з мозком за допомогою нервових волокон.
О. дотику розміщені на крайніх члениках вусиків. Бджола, у якої видалені вусики, не здатна розрізняти запахи. О. дотику являють собою щетинки, кількість яких може досягати 16 тис. З їх допомогою бджола може розрізняти запах квітів, меду тощо.
О. смаку виглядають як щупики
О. рівноваги – волосяний покрив бджоли, що має нервові закінчення. З його допомогою бджола орієнтується в темряві вулика, відрізняє шорсткувату поверхню від гладенької, управляє своїм тілом у польоті. При ураженні нерва бджола не може орієнтуватися на місцевості, летить у неправильному напрямку.