РОЗДІЛ 4 ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ, ЇХ СКЛАД
§ 27. ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ, ЩО МІСТЯТЬСЯ В ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ ТА ЇХ ВПЛИВ НА СТАН ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ
Опорні поняття: їжа, продукти харчування, поживні речовини, стан здоров’я людини, склад продуктів, білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, правильне харчування.
Вода – джерело життя. Зазвичай ми не замислюємось, яку роль відіграє вода в нашому житті.
Французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері, переживши авіакатастрофу в пустелі Сахара,
Дійсно, вода – необхідна умова для всіх процесів життєдіяльності людського організму. Вона становить близько 70 % маси тіла людини.
Усі процеси обміну речовин, що відбуваються в організмі людини, можливі тільки за участю води, завдяки розчиненню в ній багатьох хімічних сполук. Шкідливими є як недостатня кількість води в організмі людини, так і її надлишок (мал. 198).
За
Мал. 198. Організму людини потрібна збалансована кількість води
Харчування в житті людини також. відіграє важливу роль, і саме воно є запорукою міцного здоров’я, гарного настрою та довголіття.
Їжа – це складна суміш харчових речовин (близько двох тисяч), з яких більше 60 належить до числа незамінних. Складовими елементами їжі є поживні речовини. Для правильної організації харчування слід знати, які саме поживні речовини містяться в продуктах харчування. При цьому важливою є не лише кількість цих речовин, а також їх правильне співвідношення.
Хліб, м’ясо, риба, овочі, молоко та інші продукти харчування, які ми споживаємо, містять необхідні для життя речовини: органічні (білки, жири, вуглеводи) та неорганічні (мінеральні речовини, вода).
Білки – основний матеріал, з якого організм будує свої клітини і тканини. Білки беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету (такий матеріал називають пластичним). Білки містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, крупах, бобових (горох, квасоля), хлібі та овочах (мал. 199).
Як нестача, так і надмір білків у їжі негативно позначаються на здоров’ї.
Важливе значення в харчуванні дітей мають жири. Вони забезпечують енергетичні витрати організму людини, сприяють кращому засвоєнню білків, вітамінів. Багаті на жири – вершкове масло, рослинні олії, сало та інші продукти харчування.
Мал. 199. Білки – основний пластичний матеріал організму людини
При недостатній кількості жирів уповільнюється ріст і розвиток дитини, зменшується опір організму інфекціям, з’являються запалення на шкірі. Надмірне вживання жирів призводить до перевантаження органів шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, печінки, що може викликати збій у роботі цих органів. Жири важко всмоктуються і довго перетравлюються. Надлишок жирів згубно впливає на серцево-судинну систему. Учені виявили, що бляшки (відкладення холестерину, які перешкоджають руху крові по судинах) починають утворюватися в людини ще з дитинства. Не випадково на етикетках багатьох продуктів, особливо із вмістом жирів, виробники пишуть “без холестерину”. Це не просто красиві слова для реклами. Надмірне вживання тваринних жирів, що містять холестерин і жирні кислоти, є однією з причин розвитку серцево-судинних захворювань.
До основних харчових речовин належать і вуглеводи. Вони є головним джерелом енергії і сприяють засвоєнню жирів і білків в організмі людини. Вуглеводи витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інше). Вуглеводи містяться в продуктах рослинного походження – крупах, картоплі, овочах, фруктах (мал. 200). Багаті вуглеводами – цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється на жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу.
У їжі, яку ви вживаєте, обов’язково повинні бути мінеральні речовини. Вони входять до складу клітин і потрібні для правильного росту і розвитку кісткової, м’язової тканин, кровотворної і нервової систем.
Серед мінеральних речовин особливе значення має кальцій, який бере активну участь в утворенні кісткової тканини та зубів. Він необхідний для правильного функціонування нервової та м’язової систем. Кальцій бере участь у процесах зсідання крові.
Мал. 200. Продукти, що містять вуглеводи
Мал. 201. У молочних продуктах багато кальцію
Мал. 202. Фосфор міститься в рибі
Мал. 203. Продукти, багаті на залізо
Багато кальцію в грубому житньому і пшеничному хлібі, а також у деяких видах зелені (шпинат, салат, щавель). Найкращим джерелом кальцію є молоко, молочнокислі продукти, сироватка молока, сир (мал. 201).
Організму дитини також необхідний фосфор. Багато фосфору міститься в печінці, м’ясі, сирах, яйцях, рибі (мал. 202).
Залізо входить до складу гемоглобіну. А гемоглобін “транспортує” кисень по нашому організму. Якщо його мало, то наші клітини і тканини “недоотримують” кисню. Якщо вашому організму не вистачає заліза, необхідні компоненти не потраплять до організму. Щоб отримати достатню кількість цього мікроелемента, у раціон варто включити м’ясо, у тому числі й червоне (яловичина, свинина, конина), у якому заліза найбільше, рибу, яйця, квасолю, броколі, каші, сухофрукти, петрушку, шпинат і салат (мал. 203). Залізо найкраще засвоюється в комплексі з вітаміном С. Тому дуже важливо правильно поєднувати продукти. Наприклад, м’ясні страви – із салатом зі свіжих овочів, приправленим свіжим лимонним соком.
Мал. 204. Назва “Вітаміни” походить від латинського “vitae” – життя
Магній також, необхідний для зміцнення кісткової тканини. Якщо його недостатньо, погіршується засвоєння їжі. Багато магнію містять житній хліб, крупи, висівки.
Дуже важливим є надходження до організму солей натрію і калію. Ці елементи регулюють водно-сольовий обмін. Калій міститься в овочах, фруктах, молоці, м’ясі.
До складу їжі людини повинні входити і мікроелементи – речовини, що містяться в організмі в малих кількостях, але необхідні для його життєдіяльності. Це – мідь, цинк, марганець, кобальт, фтор, йод. Мікроелементами багата печінка, яєчний жовток, овочі.
Особливу роль у харчуванні людини відіграють і вітаміни (мал. 204).
Вітаміни – украй необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах у незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності. Вони є незамінними компонентами
Харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Достатня кількість вітамінів в організмі забезпечується лише надходженням їх з різноманітною їжею. Обмін вітамінів є взаємопов’язаним, нестача одного з них впливає на засвоєння інших.
Нестача вітамінів називається гіповітамінозом, або авітамінозом, а надлишок – гіпервітамінозом.
Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров’я людини.
Вітамін А необхідний організму людини для нормальної роботи імунної системи (сукупність органів, тканин і клітин людини, робота яких спрямована на захист організму від різних хвороб) (мал. 205).
Також відомий уже давно сприятливий вплив вітаміну А на зір: люди ще в давнину вживали відварну печінку для лікування курячої сліпоти (поганий зір у темний час доби).
Морква, шпинат, гарбуз, помідори і молочні продукти теж. багаті на цей вітамін.
Вітамін В2. Серед вітамінів групи В найважливішим для організму людини є вітамін В2 (рибофлавін). Він бере участь у процесах росту, впливає на стан центральної нервової системи, позитивно впливає на стан шкіри і слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення (мал. 206).
Велика кількість цього вітаміну міститься в м’ясі, рибі, білку яйця, крупах (гречана і вівсяна) та молочних продуктах (сир, молоко, йогурт).
Мал. 205. Різноманітне харчування забезпечує денну норму вітамін а А
Мал. 206. Норма споживання вітаміну В2 – запорука доброго настрою
Мал. 207. Фрукти й овочі – джерело вітаміну С
Мал. 208. Продукти, багаті на вітамін D
Вітамін С підтримує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до інфекцій (мал. 207).
Основні продукти, що містять вітамін С, – фрукти й овочі. На вітамін С багаті ягоди шипшини й чорноплідної горобини, малина, черешня, вишня, смородина, цибуля, редис, петрушка, квашена капуста, лимон.
Картопля і капуста – менш цінні за вмістом вітаміну С, але найбільш часто вживані продукти. Корисно вживати овочі та фрукти в сирому вигляді, оскільки вітамін С при нагріванні втрачає половину своєї цінності.
Вітамін D. За його допомогою організм засвоює кальцій, який зміцнює кістки людини, також вітамін D бере участь у розвитку імунної системи дитини (мал. 208).
Ученими встановлено, що вітамін D міститься в продуктах харчування і може самостійно вироблятися шкірою людини під впливом ультрафіолетових променів. Багаті на вітамін D: масло, яйця, печінка риби, риб’ячий жир, ікра, петрушка.
Піраміда харчування – це модель правильного харчування, розроблена для різних груп населення. Піраміди харчування відображають рекомендоване поєднання їжі в щоденному раціоні.
Піраміди харчування були розроблені вченими як відповідь на проблему нашого часу – неправильне харчування, що призводить до хвороб, пов’язаних із ожирінням, та хвороб шлунку. У пірамідах харчування ви знайдете поради щодо правильного харчування і те, які продукти слід вживати (мал. 209).
Людський організм потребує найбільше крохмалистої їжі (в основі піраміди) – це крупи, картопля, хліб, а над ними (менша кількість) – багаті на вітаміни і мінеральні речовини овочі й фрукти. Продукти, що містять білки й жири, зокрема м’ясо та молоко, займають наступний ярус, їх потрібно в іще менших кількостях. Солодка та жирна їжа на вершині піраміди – це означає, що такої їжі в вашому раціоні має бути якнайменше.
Мал. 209. Піраміда харчування – принципова схема збалансованого харчування
Цікаво знати
Продукти, що підвищують витривалість людського організму
Яблука. Ці соковиті фрукти містять речовину під назвою кверцетин, яка може поліпшити енергетичний обмін і підвищити витривалість людського організму. Дослідники, які вивчали дію кверцетину, дійшли висновку, що він здатний збільшити продуктивність спортсменів на 13 %.
Вишневий сік. Запалення стає справжнім лихом для спортсмена, викликаючи набряки й больові відчуття, а також перешкоджаючи подальшій фізичній активності. Допомогти відновитися швидше можуть вишні, а саме – вишневий сік, до складу якого входять поліфенольні сполуки – флавоноїди й антоціани, що забезпечують якнайшвидше відновлення м’язової тканини.
Буряк. Сприяє насиченню крові киснем, підвищуючи витривалість і полегшуючи дихання.
Ізюм. Дуже корисний продукт. Щоденне споживання родзинок допоможе наситити кров киснем, сприятливо позначиться на кровообігу і буде прекрасним стимулятором для розумової діяльності.
Чи добре засвоїли?
1. Які основні поживні речовини містить наша їжа?
2. У яких продуктах харчування міститься найбільше білків?
3. У яких продуктах харчування міститься найбільше жирів?
4. У яких продуктах харчування міститься найбільше вуглеводів?
5. Яку роль у харчуванні людини відіграють вітаміни?
6. Чим шкідливе надлишкове вживання рідини?
7. Які продукти містять вітамін С?