Протиепідемічний режим у дитячих колективах, де перебувають ВІЛ-інфіковані діти

ОСНОВИ ВАЛЕОЛОГІЇ
Підручник

РОЗДІЛ 8

ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ, ЩО НАБУЛИ СОЦІАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ. ВСЕБІЧНА ПОІНФОРМОВАНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЯК ВІДПОВІДНИЙ ШЛЯХ ПОЛІПШЕННЯ ЕПІДЕМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ

8.4. Протиепідемічний режим у дитячих колективах, де перебувають ВІЛ-інфіковані діти

Поширення ВІЛ-інфекції від хворих дітей пов’язане насамперед з інфікуванням через кров чи інші біологічні рідини, забруднені кров’ю. З метою попередження зараження персоналу, а також при спільному перебуванні ВІЛ-інфікованих та не інфікованих ВІЛ дітей слід

виконувати звичайні вимоги до роботи з біологічними рідинами відповідно до Наказу МОЗ СРСР від 12.08.1989 р. № 408 “Про заходи щодо зменшення захворюваності вірусними гепатитами в країні”. Медичні кабінети дитячих колективів повинні бути забезпечені одноразовим інструментарієм (шприцами, голками, скарифікаторами) у достатній кількості.

ВІЛ-інфіковані діти відрізняються вразливістю до опортуністичних інфекцій, зараження якими може відбутися через їжу, воду, навколишнє середовище, від домашніх тварин або хворих людей.

Відповідно до встановлених санітарних норм:

У дошкільних та загальноосвітніх

навчальних закладах всіх типів заборонено приготування сиру, простокваші-самоквасу, млинців із м’ясом, макаронів по-флотськи, зельців, кремів, напоїв, морсів, фаршмаків, виробів у фритюрі, холодцю, паштетів. Категорично забороняється вживання грибів, пастеризованого, фляжного, бочкового молока без кип’ятіння, сметани без термічної обробки, яєць і м’яса водоплаваючої птиці, курячих яєць у сирому вигляді, м’яса, яке не пройшло ветеринарного нагляду, консервованих продуктів домашнього виготовлення.

1. Асортимент продукції молочної кухні підлягає погодженню з територіальною установою санітарно-епідеміологічної служби.

2. Сире м’ясо, риба, молочні продукти, овочі при збереженні не повинні контактувати. Для їхньої обробки необхідно використовувати окремі промарковані дошки, ножі, посуд. Руки і кухонний посуд та обладнання після контакту із сирими продуктами потрібно ретельно мити.

3. Вода, яку вживає дитина, повинна бути прокип’яченою.

4. Сирі овочі та фрукти потрібно ретельно мити перед уживанням та приготуванням страв із них; у період вираженої імуносупресії краще вживати тільки термічно оброблені овочі та фрукти.

5. Потрібно уникати купання у водоймах, тому що зараження такої дитини будь-якою хворобою може відбутися внаслідок випадкового ковтка води. ВІЛ-інфіковані діти повинні уникати прямих сонячних променів і контактів із піском та грунтом, тобто повинні носити одяг та взуття в теплу пору року і в місцях з високою сонячною радіацією. Прогулянки проводити в затінених місцях.

Заходи щодо запобігання інфекціям при контактах із домашніми тваринами

Коти та собаки можуть бути джерелом інфікування збудниками багатьох опортуністичних інфекцій, у тому числі й токсоплазмозу, а також переносниками гельмінтів.

Після контакту з домашніми тваринами дитина повинна ретельно мити руки з милом. Потрібно стежити, щоб вона уникала таких контактів. Територія навчального закладу не повинна бути забруднена фекаліями тварин.

Слід уникати ігор, що можуть призвести до подряпин чи укусів тварин. Якщо це відбулося, місце укусу чи подряпини необхідно ретельно промити й обробити дезінфікуючім розчином (3 %-й розчин перекису водню, 5 %-й розчин йоду), не допускаючи вилизування твариною рани чи порізу.

Потрібно уникати контакту дитини з домашніми птахами, рептиліями (ящірками, ігуанами), екзотичними тваринами (наприклад людиноподібними мавпами), а також із водою з акваріумів.

Потрібно ізолювати ВІЛ-інфіковану дитину від хворих на інфекційні захворювання в родині чи дитячому колективі.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


Протиепідемічний режим у дитячих колективах, де перебувають ВІЛ-інфіковані діти - Довідник з валеології


Протиепідемічний режим у дитячих колективах, де перебувають ВІЛ-інфіковані діти