ВІСК-КАПАНЕЦЬ

ВІСК-КАПАНЕЦЬ – належить до найвищих сортів бджолиного воску. За способами добування й обробки мед буває: відцентровий, стільниковий, або секційний, самоплив, битий, або м’ятий, лазневий і т. п. Лазневий – витікає під впливом високих температур, при цьому разом із медом частково плавиться й стікає віск (капанець). Раніше цю процедуру*проводили в російських лазнях, звідки й походить назва меду.

В.-к. тепер називають ясно-жовтий віск, отриманий із суші І сорту шляхом перетоплювання його на сонячній та інших воскотопках.

В.-к. одержують в основному при переробці стільників, побудованих бджолами без використання штучної вощини, і забруса (воскових кришечок), отриманих при розпечатанні стільників. В.-к. відрізняється не тільки високою якістю, кольором, але й підвищеною твердістю. Тому він використовується головно для виробництва високоякісної штучної вощини.




ВІСК-КАПАНЕЦЬ