РОЗДІЛ ІІІ. ГОСПОДАРСТВО
УРОК 25. ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ
Очікувані результати: учень називає галузі харчової промисловості; пояснює фактори їх розміщення; характеризує роль галузі у формуванні експортного потенціалу країни та задоволенні життєвих потреб населення; показує на карті найбільші центри та підприємства харчової промисловості.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: підручник географії, атлас, карта “Харчова промисловість”, статистичні дані про розвиток галузі, тестові завдання.
Опорні поняття: харчова
Географічна номенклатура: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Львів, Полтава, Херсон.
ХІД УРОКУ
I. Мотивація навчальної діяльності
Харчова промисловість охоплює виробництва, що займаються переробкою продовольчої сировини й забезпеченням населення продуктами харчування. За обсягами виробництва вона поступається лише металургійному комплексу, виробляючи майже п’яту частину промислової продукції. Розмаїтість сировини
II. Актуалізація опорних знань
– Які продукти харчування виробляють із молока?
– Які з них ви найчастіше вживаєте?
– Які хлібобулочні вироби ви знаєте?
– Які продукти харчування виробляють із м’яса?
III. Вивчення нового матеріалу
1. Галузевий склад та фактори розміщення харчової промисловості
Визначальну роль для розміщення мають сировинний і споживчий фактори. Одна група галузей тяжіє до джерел сировини (цукрова, олійно-жирова, виноробна, круп’яна, консервна, рибна), друга орієнтується на споживача й тому розміщується в містах (хлібопекарська, кондитерська, макаронна).
– З якою галуззю господарства найбільш тісно пов’язана харчова промисловість? Чому?
В останні роки обсяги виробництва в галузі зростають, освоєна велика кількість нових видів продукції. Однак для подальшого розвитку харчової промисловості необхідна модернізація виробництва, підвищення рівня механізації; гостро постає питання підвищення продуктивності праці, що приблизно вдвічі нижча, ніж на підприємствах розвинених країн.
2. Географія розміщення основних галузей харчової промисловості
Найважливіша галузь харчової промисловості – борошномельно-круп’яна (Київ й Київська обл., Харківська обл., Дніпропетровська обл., Черкаська обл., Одеса, Миколаїв, Львів, Тернопіль).
Продукцію галузі використовують у хлібопекарській, макаронній і кондитерській промисловості. Усі вони тяжіють до споживача.
Більшість цукрових заводів зосереджена в районах збирання цукрового буряка (Вінницька, Київська, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Хмельницька, Харківська, Тернопільська області).
Найбільші виробники соняшникової олії: Дніпропетровський, Пологівський, Полтавський олійно-екстракційні заводи, Одеський олійно-жировий комбінат, підприємство “Кіровоградолія”.
Найбільше плодоовочевих консервів виробляють на півдні країни.
Заводи з виробництва тваринного масла – у Вінницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Чернігівській та Черкаській областях.
Великі підприємства м’ясної промисловості – у великих містах: Київ, Полтава, Харків, Вінниця, Одеса, Донецьк, Черкаси, Дніпропетровськ.
Найбільші виробничі потужності рибної промисловості зосереджені на комбінатах портових міст (Керч, Севастополь, Одеса, Ізмаїл, Очаків, Херсон, Маріуполь).
IV. Закріплення матеріалу
– Основними напрямами подальшого розвитку молочної промисловості є такі: підвищення якості продукції, упровадження комплексної переробки сировини, збільшення обсягів виробництва продукції з малим умістом жиру, збагаченої білком і вітамінами. Обгрунтуйте необхідність розв’язання цих задач.
Які фактори мають вирішальне значення для розміщення підприємств харчової промисловості? Поясніть їх дію на прикладі географії окремих галузей?
Галузі харчової промисловості | Фактори, які мають вирішальне значення для розміщення підприємств | Особливості географії |
V. Домашнє завдання
Для записів: