Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА
Делікатесний різновид капусти, виведений у Бельгії. У Німеччині називається розенколь – трояндоподібна капуста. У нас відома із середини XIX століття й швидко завоювала популярність. Уміст легкозасвоюваних білків і вітаміну С у ній утричі більший, ніж у білокачанній капусті, і вдвічі більший, ніж у цитрусових. У брюссельській капусті містяться солі калію, магнію, заліза. Є вітаміни групи В, вуглеводи, провітамін А, клітковина. Овочеві
Брюссельська капуста дуже гарна. У неї високе стебло, до 120 см заввишки, на якому розташовуються довгочерешкові листочки. Верхівку стебла прикрашає султан яскраво-зеленого листя. У пазухах листочків формуються бруньки, з яких виростають качанчики діаметром 5-6 см. З одного стебла збирають 60-80 качанчиків загальною вагою 500-600 г.
Сорти брюссельської капусти, отримані селекціонуванням у XIX столітті в Росії, є холодостійкими й засухостійкими.
Вирощують брюссельську капусту розсадним і безрозсадним способами. Насіння висівають у першій половині квітня із розрахунку 2-3 г на 10 м2. Розсаду висаджують одночасно із середньо-спілими сортами білокачанної капусти з розрахунку 1 рослина на ділянку 70×50 см. Під посадку необхідно додати в лунки компост, свіжий гній і перегній.
За місяць до збирання качанчиків верхню частину стебла прищипують, щоб підсилити ріст сформованих качанчиків. Збирають брюссельську капусту пізніше, ніж білокачанну й червонокачанну, з початком заморозків. Її викопують із коренем, листя обрізають, рослини прикопують у вологу землю або пісок у підвалі. При правильному зберіганні свіжі качанчики брюссельської капусти можна тримати до березня. З 10 м2 при дотриманні норм агротехніки одержують 25-40 кг брюссельської капусти.
Грунт готують так само, як для пізніх сортів білокачанної капусти. Схема догляду й удобрювання аналогічна.
Для одержання насіння можна зберегти в підвалі 2-3 качанчики маточника, пересипавши землею. Навесні їх підрощують, витримують на світлі та висаджують із розрахунку 1 рослина на ділянку 70×70 см. У середині липня насінна рослина виростає до
100-150 см, зацвітає й дає. насіння. Надалі їх використовують для підготовки розсади.