ОБЖ
Забруднення навколишнього середовища
Грунт
Багато хімічних сполук, що потрапляють в атмосферу в результаті роботи підприємств, потім розчиняються в крапельках атмосферної вологи і з опадами випадають у грунт. Це гази – оксиди сірки, нітрогену й ін. Більшість з них не просто розчиняються, а утворюють хімічні сполуки з водою, що мають кислотний характер.
Тверді і рідкі сполуки за сухої погоди звичайно осідають безпосередньо у вигляді пилу й аерозолей. Такі забруднення можна спостерігати візуально, наприклад навколо котелень
У суху погоду гази можуть безпосередньо поглинатися грунтом, особливо вологим. У такий спосіб у грунт потрапляють сірка, мідь, цинк та інші речовини, наявні в забрудненому повітрі.
При систематичному застосуванні високотоксичних пестицидів, особливо в завищених дозах, спостерігається забруднення ними нав-колишнього середовища, що призводить до знищення корисних комах, птахів, риб, звірів, а також
Для підвищення врожайності грунту знач-ного поширення набули мінеральні добрива, що містять набір основних живильних макро – і мікроелементів.
Терміни, способи внесення і норми витрати мінеральних добрив регламентовані технічними умовами на ці добрива, вони зазначені в інструкції щодо застосування. Недотримання термінів, способів і перевищення норм витрати мінеральних добрив веде до перенасичення ними грунту, а значить, і сільськогосподарської продукції, і може завдати шкоди навколишньому середовищу, збільшити ризик захворювання людини.
Особливо небезпечне в цьому відношенні передозування азотних добрив (нітратів). Надлишок нітратів в овочах і фруктах викликає порушення функції крові як переносника кисню і створює загрозу життю. Нітрати викликають набряк легень, кашель, блювоту, серцеву недостатність.
Нітрати в людському організмі перетворюються на нітрити й утворюють у шлунково-кишковому тракті високотоксичні речовини, що уражають печінку і сприяють розвитку злоякісних новоутворень.
Характерні ознаки надлишку нітратів в овочах:
– овочі занадто великого розміру;
– у кавунах прожилки мають неприємний жовтий колір;
– кольорова капуста має сіруватий відтінок;
– білокачанна капуста і картопля в місцях розрізу дуже швидко стають сірого кольору.
Для зменшення кількості нітратів в овочах після миття їх необхідно на 10-15 хвилин занурити в холодну воду, зрізавши перед цим шкірку разом із підшкірною м’якоттю. У капусти треба видалити верхні листи, викинути центральну частину і качан, у листових овочів обрізати черешки.
Овочі, що відварюються, треба різати на невеликі шматочки. Треба враховувати, у яких частинах рослин накопичується найбільша кількість нітратів: зовнішні листки і качан (капуста); серцевина (морква); шкірка (кабачки); шкірка і прилягаючий до неї незрілий шар (кавуни, дині); верхня і нижня частини коренеплоду (буряк); стебла, черешки листків (зелень).