Плід – Органи рослин

Біологія
Ботаніка

Органи рослин

Плід

Плід є утворенням, характерним тільки для покритонасінних рослин. Залежно від будови оплодня плоди поділяють на сухі та соковиті.
 Плід   Органи рослин
Ягода – соковитий плід, що містить багато насіння; оплодень соковитий, м’який, тверді покриви насіння утворені покривами насіннєвого зачатка (агрус, томат, картопля). Кістянка – соковитий плід, що містить одну насінину; шкірка, м’якоть і тверда кісточка утворені шарами оплодня (вишня, слива, персик, абрикоса). Багатокістянка

– соковитий плід, утворений зрощеними кістянками, розташованими на загальному квітколожі (малина й ожина). Яблуко – соковитий багатонасіннєвий плід; соковита частина утворюється при зростанні оплодня і квітколожа, що обростає його (яблуко, груша, айва). Горіх – сухий однонасіннєвий плід із здерев’янілою оцвітиною. Зернівка – сухий однонасіннєвий плід; тонкий оплодень дуже щільно прилягає до насінної шкірки, отже, плід не розкривається (злаки). Сім’янка – сухий однонасіннєвий плід з тонким твердим оплоднем (соняшник). Біб – сухий багатонасіннєвий плід; насіння прикріплене
до стулок зав’язі зсередини (горох). На відміну від боба, у стручка насіння розташовується на перегородці між стулками (капуста). Гарбузина – м’ясистий багатонасіннєвий плід (патисон, кабачок, гарбуз). Коробочка – сухий багатонасіннєвий плід (тюльпан, мак, дурман, чистотіл).


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


Плід – Органи рослин - Довідник з біології


Плід – Органи рослин