Сад і город (енциклопедія)
ДЕЛІКАТЕСНІ ГОРОДНІ КУЛЬТУРИ
ПОРТУЛАК
Популярна городня культура, що відома була в Закавказзі, а в останні роки культивується на присадибних ділянках у багатьох районах СНД із теплим і помірним кліматом. Портулак – чудова пряність, використовується свіжим та консервованим, з нього роблять салати. У їжу йдуть листя, молоді пагони й квіти. У медицині використовується як засіб для загоєння ран, при укусах отруйних змій і комах, хворобах печінки й нирок, витяжка з портулаку входить до складу препаратів для
Портулак городній – однолітня трав’яниста рослина родини портулакових з довгим соковитим стеблом завдовжки до 60 см. Портулак – рослина в’юнка або повзуча. У південних районах європейської частини росте в дикому вигляді.
Портулак городній вимогливий до тепла й світла. Він не є моро30стійкою рослиною, але в теплий се30н росте практично в усіх регіонах. Довгострокове зниження температури позначається на рості й розвитку рослини, навіть при легких заморозках портулак гине.
Розмножується портулак насінням. Як тільки грунт прогріється до температури +10…+15 °С,
Портулак невимогливий до грунту, але погано росте на важких глинистих і перезволожених ділянках. Доглядати за ним нескладно. Регулярно розпушують землю в міжряддях, знищують бур’яни, рослину поливають, не допускаючи пересихання грунту.
Збирання портулаку проводять кілька разів протягом вегетаційного періоду. Молоді рослини зрізують, залишаючи над грунтом 3-5 см, після чого вони знову відростають. Портулак, що не використовується безпосередньо в їжу, маринують.
Рекомендовані сорти: 30лотаво-жовтий, Жовтий, Зелений.