Розділ 4. ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Урок № 26
Тема. ЕЛЕМЕНТИ ГРАМОТИ СПОЖИВАЧА
Практична робота “Визначення дати виготовлення та терміну придатності продукту”
Мета ypoкy:
Навчальна: забезпечити засвоєння учнями знань про сучасні торговельні мережі, товари, які в них реалізуються, та вибір продукту з правильним терміном придатності; формувати вміння розпізнавання інформації на упаковці та визначення терміну придатності продукту;
Розвивальна: розвивати допитливість, навички аналізу, порівняння;
Виховна:
Обладнання, матеріали та наочність: знаки маркування споживчих товарів, упаковки, етикетки на упаковках харчових продуктів, презентація “Елементи грамоти споживача”.
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Перевірка наявності учнів; підготовленості їх до уроку.
Лунає дзвіночок, до праці мерщій!
Ти всі перешкоди здолати зумій!
Працюй наполегливо, швидко, старанно,
Щоб кожна хвилинка не втратилась марно!
II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ
Щодня
ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ УРОКУ
Тема уроку – “Елементи грамоти споживача”.
IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Робота з текстом підручника
Пошукова бесіда. У тексті підручника на с. 144-147 учні шукають відповіді на питання:
– Що називаємо торговельною мережею? Які є види торговельних мереж?
– Що називаємо супермаркетом? Які є види супермаркетів?
– Що називаємо терміном придатності? Як його визначити?
– Про що може розповісти упаковка товару?
(Бесіду можна доповнити презентацією “Елементи грамоти споживача”.)
V. ПРАКТИЧНА РОБОТА “ВИЗНАЧЕННЯ ДАТИ ВИГОТОВЛЕННЯ ТА ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ПРОДУКТУ” (ІНСТРУКЦІЯ В ПІДРУЧНИКУ НА С. 149)
1. Аналіз завдань практичної роботи
2. Забезпечення необхідними інструментами та матеріалами
3. Правила безпечної праці, організація робочого місця та санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання завдань практичної роботи
4. Самостійне виконання завдань практичної роботи за інструкційними картками
5. Контроль учителя з метою виявлення недоліків у знаннях та вміннях учнів
6. Підбиття підсумків практичної роботи
VI. ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ УЧНІВ
Учні виконують завдання з метою перевірки знань з основ техніки, технологій і проектування та технології побутової діяльності (див. додаток 17).
VII. РЕФЛЕКСІЯ
1. Що нового дізнались на уроці?
2. Де й за яких умов можна скористатися знаннями, здобутими на сьогоднішньому уроці?
VIII. МОТИВАЦІЯ ОЦІНОК ЗА УРОК, ВИСТАВЛЕННЯ ЇХ У ЖУРНАЛ, ЩОДЕННИКИ
IX. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
– Прочитати с. 144-149 підручника.
X. ПРИБИРАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ
ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ
Знаки екологічної безпеки товарів
Знак відповідності міжнародним органічним стандартам АВ
Національний знак відповідності вимогам усіх обов’язкових в Україні стандартів
“Зелений журавлик”
Знак екологічної переваги сертифікованої продукції згідно з вимогами міжнародних стандартів ISO
Знак “Без ГМО”
Цей знак є декларацією виробника, його застосування не вимагає проведення випробувань та оцінки продукції на вміст ГМО органом з оцінки відповідності
Знак “Парасоля”
Цей знак означає, що продукцію слід оберігати від вологи
Цей знак належить до мотиваційних знаків, який наноситься безпосередньо виробником. Знак означає, що упаковку від продукту слід викинути в урну