ДОДАТКИ
Додаток І
Правила збирання грибів та запобіжні заходи отруєння ними
Любителям “тихого полювання” необхідно знати і дотримуватись правил збирання грибів. Корисність знань про народні правила збирання грибів неоднаразово підтверджена на практиці, а самі вони значно доповнені й уточнені наукою. Ось деякі з них.
1. Старі люди, досвідчені грибники рекомендують збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
2. Гриби, які ви не знаєте, або їхня їстівність викликає хоч малесенький сумнів,
3. Не збирайте і не вживайте грибів, які біля основи ніжки мають округле потовщення, оточене “комірцем” (як, наприклад, у червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
4. Намагайтесь всі гриби, а особливо сироїжки, збирати з цілою ніжкою, обережно складати їх у корзину, щоб не відламувались ніжки. Без ніжки буде важко виявити, у якій шапці була ніжка з потовщенням і “комірцем”.
5. Якщо збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок, що містяться зісподу шапки. Ніколи не збирайте і не їжте печериці,
6. Ніколи не збирайте гриби перезрілі, ослизлі, зіпсовані, червиві.
7. Не пробуйте і не їжте ніяких грибів в сирому вигляді.
8. Їстівні гриби, що ростуть біля автомобільних доріг, акумулюють свинець, який міститься у вихлопних газах, і стають отруйними. Не беріть їх.
9. Ніколи не спокушайтесь на приємний колір і смак грибів. Деякі небезпечні отруйні гриби мають досить “апетитний вигляд” і приємно пахнуть.
10. Принесені додому гриби необхідно в той самий день розкласти за видами і знову детально проглянути. Всі сумнівні, перезрілі, червиві гриби викидають. Нижню, забруднену частину ніжок зрізають, гриби відмивають від піску і сміття. З маслюків та інших, покритих слизом грибів, необхідно зняти плівку з шапки. Потрібно в той самий день зварити гриби у великій кількості води. Воду злити і, якщо вона дуже темного кольору, проварити їх ще раз. Воду злити і прополоскати гриби остаточно.
11. Сушити можна всі гриби, окрім пластинчастих (опеньок, лисичої груздів, сироїжок).
12. Гриби, відібрані для висушування, мити не потрібно, їх чистять щіткою від піску, листків, іншого сміття.
13. Необхідно ретельно дотримуватись технології приготування того чи іншого виду грибів. Вовнянки, хрящі та інші гриби, які містять “молочний сік”, перед засолюванням обов’язково проварюють і вимочують, щоб позбутись гірких, шкідливих для шлунка речовин. Такої попередньої обробки вимагають сироїжки, сиинухи, валуї та інші гіркі та їдкі на смак.
14. Простих, швидких і водночас надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує. Не можна їх розпізнати за допомогою срібної ложки чи монети. В результаті хімічної дії на срібло сірковмісних амінокислот воно може потемніти в відварі будь-яких грибів. Але може й навпаки “не впізнати” отруйних грибів. Отже, не використовуйте цей “простий спосіб” перевірки грибів.
15. Кажуть, що якщо головка цибулі чи часнику, зварена з грибами, побуріла, то серед останніх є отруйні. Це така ж вигадка, як і “проба сріблом”. Потемніння цибулі чи часнику ні про що ще не свідчить.
16. Глибоко помилковою є думка, ніби личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів. їдять! Буває, навіть дуже отруйні їдять.
17. Не покладайтесь на жодні “дуже прості” і легкі способи розпізнавання отруйних грибів. їх немає. Необхідно просто вивчити види отруйних грибів.
18. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях про їстівні гриби, поряд немає досвідченого грибника, а ви боїтесь помилки, краще не збирайте гриби – виберіть інший спосіб відпочинку.